STAVOVI

Gavrankapetanović: Nama ništa nije problem, želimo potpuno rasteretiti KCUS

Ovim tempom će izolatorijum biti popunjen u narednih 48 sati, rekla Izetbegović

Sebija Izetbegović i Ismet Gavrankapetanović. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

19.7.2020

Direktorica KCUS Sebija Izetbegović kazala je na je u izolatoriju na Podhrastovima trenutno hospitalizirano 65 pacijenata, te da je situacija prilično ozbiljna. 

U izjavi na televiziju N1 ona je upozorila da ako u narednih 48 sati bude 20 prijema u Podhrastovima, kapaciteti namijenjeni pacijentima sa težom kliničkom slikom bit će popunjeni što može ugroziti zdravstveni sistem. 

- Jedan pacijent je na respiratoru, a ostali su pod ozbiljnim medicinskim nadzorom. Ovim tempom će izolatorij u Podhrastovima biti popunjen u narednih 48 sati, jer trenutno Podhrastovi imaju kapacitet 85 kreveta, a mogu se napraviti uslovi za 100 kreveta što bi se moglo popuniti uskoro. 

Opća bolnica mora odvojiti kapacitet od 35-50 kreveta za srednjeteško oboljele od korona virusa, a Zavod za javno zdravstvo KS treba da ubrza radove na bivšoj garnizonoj zgradi kako bi se napravio izolatorij za čitav Kanton Sarajevo – kazala je Izetbegović za N1.

Kontaktirali smo direktora Opće bolnice “dr Abdulah Nakaš”, Ismeta Gavrankapetanovića, koji nam je kazao da uz podršku Vlade KS i građana ova zdravstvena ustanova može odgovoriti svim zahtjevima aktuelne situacije.

- Nama ništa nije problem. Zato je garnizona ambulanta i stacionar, koji se vracaju Općoj bolnici, odlična aktivnost. Potrebno nas je dalje jačati kadrovski, prostorno i finansijski i moći ćemo u kasnije riješiti 85 posto potreba Grada Sarajeva. Volimo puno da radimo i želimo da potpuno rasteretimo KCUS – kazao nam je prof Gavrankapetanović.

On je podsjetio da je Vlada KS donijela odluku da se ide u rekonstrukciju garnizone ambulante sa stacionarom i očekuje da sa 1. oktobrom sve bude spremno za useljenje.

- Tražili bismo i infektologe sa KCUS-a da pređu nama i da potpuno ovladamo i tim segmentom. Molimo građane da učestvuju u ovom procesu, da savjetuju, daju primjedbe na vrijeme. Cilj je samo jedan, spriječiti tragedije kojima svi svjedočimo zadnjih mjeseci i godina. Mi volimo ovaj posao i volimo pomoći bolesnima, ne podnosimo da ih se vraća ili odbija bilo gdje – ističe direktor Opće bolnice, dr Ismet Gavrankapetanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.