NADZOR ZDRAVLJA SPASILACA

Gorske službe spašavanja iz BiH u velikom evropskom projektu

Sistem će omogućiti rano otkrivanje faktora rizika koji mogu dovesti do naglog pogoršanja zdravlja

Od gorskih službi spašavanja učestvuju samo dvije i to iz BiH i Srbije. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

27.7.2020

Među 21 organizacijom iz devet evropskih zemalja koje učestvuju u projektu na razvoju sistema za nadzor zdravstvenog stanja spasilaca u akcijama spašavanja SIXTHSENSE  je i Savez gorskih službi spašavanja u BiH (GSSBiH).

Riječ je o trogodišnjem projektu naziva EU SIXTHSENSE - “Smart Integrated eXtreme environmenT Health monitor with Sensory feedback for ENhanced Situation awarEness” s ukupnim budžetom od 7.242.442,50 eura koji se finansira u okviru EU Horizon 2020 programa.

Kako su nam kazali iz GSS-a, projekt je službeno započeo koncem maja u Donostiji (San Sebastian) sastankom svih učesnika.

- Cilj ovog višediciplinarnog inovativnog znanstvenog projekta je razvoj lakonosivog sistema za nadzor zdravstvenog stanja spasilaca uz pomoć stalnih mjerenja zdravstvenih parametra koji će im omogućiti praćenje zdravstvenog stanja u po život opasnim situacijama. Sistem će omogućiti rano otkrivanje faktora rizika koji mogu dovesti do naglog pogoršanja zdravlja ili operativnih sposobnosti spasilaca uz pomoć multimodalnih biosenzorskih podataka. Kao alat za vođenje timova u terenu omogućit će stalni i trenutni nadzor zdravstvenih parametara spasilaca te pomoći podizanju njihove učinkovitosti i operativne sigurnosti - kazali su nam iz GSS-a.

Projektni konzorcij među čijim su članicama tri univerziteta "Aalborg Universitet" iz Danske, "Universidad de Leon" iz Španije i "Technische Universitaet Chemnitz" iz Njemačke djeluje pod vodstvom "TECNALIA Research & Innovation iz Španije".



Od gorskih službi spašavanja učestvuju samo dvije i to iz BiH i Srbije. Arhiv

Među članicama konzorcija je pet evropskih istraživačkih i tehnoloških organizacija: TECNALIA iz Španije, "Joanneum Research Forschungsgesellschaft" i "Bionanonet Forschungsgesellschaft" iz Austrije, "Eucentre Foundation" iz Italije i "Tecnalia Serbia" iz Srbije; dva predstavnika velike industrije "Jobst Technologies" iz Njemačke i "Methrom DropSens" iz Španije, pet malih i srednjih firmi iz različitih ekspertskih područja: SME partners Senetics healthcare group iz Njemačke, "TeleGroup" iz Njemačke, "Smartex" iz Italije, "Global Eelectronic Solutions" iz Srbije, "BiFlow Systems" iz Njemačke.


Od gorskih službi spašavanja učestvuju samo dvije i to iz BiH i Srbije te četiri vatrogasne organizacije "Gumpoldskirchen" iz Austrije, "Postojna" iz Slovenije, "Rijeka" iz Hrvatske i "Pavia" iz Italije, kao i eksperti za obuku vatrogasaca i upravljanje rizicima IFR iz Austrje.


Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini je za potrebe ovog velikog naučno-istraživačkog projekta projekta stavio na raspolaganje svoje resurse za obuku i uvježbavanje te iznimno znanje i iskustvo u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.