TRŽIŠTE

Tuzlanski Bingo preuzima TPDC Sarajevo

Bingo je poslovnu 2019. godinu završilo sa 93,4 miliona KM neto dobiti

uzlanski gigant je vodeći privatni poslodavac u BiH. Arhiv

Avaz.ba

31.7.2020

Shodno članu 9 stav 5. Zakona o preuzimanju dioničkih društava Bingo Tuzla koji posjeduje 43.0091 posto dionica emitenta Trgovačko preduzeće distributivni centar (TPDC) Sarajevo, obavještava o nastanku obaveze objavljivanju ponude za preuzimanje društva TP DC Sarajevo, i da će se sukladno zakonu objaviti ponuda za preuzimanje, navodi se u obavještenju dioničarima objavljenom na stranici Sarajevske berze.

Bingo je došao do 43 posto dionica u TP DC Sarajevo krajem maja kada je otkupio udio koji je posjedovalo društvo BLBH Invest Beč (Austrija). 

Prethodno su BLBH Invest i Fortenova pokušavali uvećati udio u Distributivnom centru ali im to nije uspjelo. Fortenova grupa trentuno je većinski vlasnik kompanije TP DC Sarajevo sa 51 posto dionica. 

Bingo je poslovnu 2019. godinu završilo sa 93,4 miliona KM neto dobiti, što predstavlja povećanje profita od 22 posto u odnosu na profit iskazan na kraju prethodne godine.

Ukupni prihodi Binga u 2019. godini iznosili su 1,2 milijarde KM i veći su za 12 posto od prihoda ostvarenih godinu ranije, dok su ukupni rasjodi iznosili 1,1 milijardu KM, što predstavlja također povećanje rashoda od 11 posto u odnosu na rashode godinu ranije. 

Tuzlanski gigant je vodeći privatni poslodavac u BiH. Trenutno zapošljava 7.580 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.