SASTANCI

Satler i Gudeljević: Pomoći institucijama kulture

Gudeljević je izrazila opredijeljenosti za rješavanje svih otvorenih pitanja kako bi zajedno nadišli postojeće probleme

Posljednji set tema je bio posvećen zdravstvenom sektoru i socijalnoj brizi. MCP

Avaz.ba

1.9.2020

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) danas je posjetio Ministarstvo civilnih poslova i razgovarao sa ministricom Ankicom Gudeljević o brojnim pitanjima iz nadležnosti ovog ministarstva.

Kultura kao jedan od najbitniji aspekata života je tema kojom je počeo razgovor.

Zajednički stav je da institucijama kulture treba pomoći da održe kontinuitet rada, ali i da treba ojačati snagu i ulogu Deska Kreativna Evropa u BiH. S tim u vezi dogovoreno je organiziranje sastanka na kojem bi ove teme bile prioritet s ciljem dolaska do kompromisnih rješenja za postizanje najveće dobrobiti za ove institucije.

Ministrica Gudeljević je izrazila opredijeljenosti za rješavanje svih otvorenih pitanja kako bi zajedno nadišli postojeće probleme.

Obrazovanje u BiH, PISA testiranje, obrazovanje u vrijeme Covid-19 bili su druga tema za koju je definirana nužna potreba nastavka realizacije posebice imajući u vidu mape puta za obrazovanje, PISA testiranje i implementaciju TAIEX instrumenta Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima preuzimanja zakonodavstva Evropske unije i njegovog provođenja u domaći pravni sustav.

Posljednji set tema je bio posvećen zdravstvenom sektoru i socijalnoj brizi pri čemu je Satler izrazio zadovoljstvom brzom pristupanju BiH sistemu javnih nabavki, a Gudeljević je naglasila da je to samo jedan u nizu dokaza da se može zajednički djelovati uz međusobno uvažavanje.

Bio je ovo prvi radni sastanak Satlera i Gudeljević koji je otvorio put budućoj saradnji i zajedničkim aktivnostima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.