ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Sastanak s Palmerom bio dobar

Dodik je naglasio i da je na današnji dan počelo NATO bombardovanje položaja VRS i da je to za Srbe dan tuge

Milorad Dodik. M. Aščić

Piše: M. Aš./Avaz.ba

9.9.2020

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD- a rekao je danas na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, komentirajući susret s Metju Palmerom, da je sastanak bio dobar i da je na njemu ukazano na partnerstvo SAD i BiH.

Dodik je naglasio i da je na današnji dan počelo NATO bombardovanje položaja VRS i da je to za Srbe dan tuge.

Što se tiče NATO-a, Dodik je rekao da je na sastanku bilo govora o tome te je istakao da neće podržati formiranje Komisije za NATO integracioni proces BiH koju je najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

- Mi to nećemo podržati - naglasio je Dodik.


Teške optužbe na račun Suda BiH

Dodik je kazao da je bilo govora o pravosuđu za koje je rekao da ne funkcionira. Dodik je iznio teške optužbe na račun Suda BiH, tvrdeći da ima informacije da su članovi ove institucije primali mito za neke predmete.


 Istakao je da je neprihvatljiva odluka Suda BiH da on daje dozvole i saglasnost OSA-i i da prati i sluša ljude.

- Mislim da treba reći javnosti da taj predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje gospodinu Osmici saglasnost koga će on prisluškivati i šta će raditi i da time to stavlja u fokus zakonitosti, rekao je Dodik.


Govoreći o predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu, Dodik tvrdi da se on nalazi pod ozbiljnom istragom te da ima državljanstvo Španije i špansko ime i prezime koje, kada se kandidirao, nije prijavio.

- Kako je moguće da lične podatke skriva, a obavlja tako važnu funkciju - pitao je Dodik.


Komšić hoće da prizna Kosovo

Dodik je novinarima rekao da je na sastanku bilo govora o pamdemiji koronavirusa ali i borbi protiv trgovine ljudima.

- BiH je uspjela dobiti samo jedan vid pomoći od MMF dok se kasni s ostalim aranžmanima s ostalim finansijskim institucijama, dodao je Dodik. 


Potvrdio je da su obavljene konsulatacije na sjednici Predsjedništva da se BiH priključi malom Šengenu i da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Naglasio je da je Komšić tražio da BiH prizna Kosovo .

- I neka je tražio. Ja ću glasati protiv svaki put. I onda ću tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ovdje je važno da se definišu stvari - rekao je i dodao da je Komšić stalno izrevoltiran.

- Ne mogu da izrazim nijedan negativan stav o tome sto smo danas čuli na sastanku s američkom delegacijom, zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.