ISTRAŽUJEMO

Deblokada Reformske agende!

Hoće li Palmer na sto bh. zvaničnika staviti Reformsku agendu 2, kao plan sveobuhvatnih reformi i borbe protiv posljedica pandemije

Metju Palmer. Agencije

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

9.9.2020

Specijalni izaslanik Stejt departmenta Metju Palmer (Matthew) danas će obaviti niz razgovora s najvišim političkim zvaničnicima naše zemlje, uključujući članove Predsjedništva BiH i premijere države i entiteta.

Kako saznajemo iz dobro upućenih izvora, Palmer će, osim očekivanih razgovora o gorućim temama, u kontaktu s bh. zvaničnicima, prema svemu sudeći, pokušati oživjeti inicijativu koja je prije dvije godine deblokirala neke od ključnih reformi, prvenstveno na evropskom putu, ali i u pogledu ekonomskog razvoja države.

Načelna podrška

Naime, naši sagovornici ističu kako američki diplomata razmatra mogućnost da se revitalizira mehanizam takozvane Reformske agende, odnosno uspostavljanja novog seta političkih, ekonomskih i socijalnih reformi koji, na određeni način, postaje usaglašeni program rada državnog i entitetskih vlasti.

Za takvu inicijativu bit će potrebna i načelna podrška u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, čiji je aktuelni premijer Boris Džonson (Johnson), kao bivši šef diplomatije, direktno zagovarao Reformsku agendu u kontaktima s bh. zvaničnicima.

Ova inicijativa korespondira i s najavljenim planom evropskog komesara za zapadni Balkan Olivera Varheljija, koji se očekuje najesen. Podsjećanja radi, prvu Reformsku agendu od 2015. do 2018. su potpisali svi ključni politički lideri i ona je, suštinski, otvorila vrata za aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Ubrzo nakon toga, otvoreni su razgovori eksperata za novi set reformi, ali je inicijativa kasnije zamrla.

Kako saznajemo, tokom razgovora Palmera s bh. zvaničnicima moglo bi biti riječi o oživljavanju „Reformske agende 2“, s posebnim naglaskom na integraciju 14 prioriteta Evropske unije, socioekonomskih reformi u entitetima i poboljšanja poslovnog okruženja s nužnim mjerama za borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa.

Međunarodnim zvaničnicima, među kojima je Palmer jedan od najvažnijih, cilj je da se usaglasi set politika na državnom nivou, u oblastima gdje nema velikih političkih razlika, a koje se tiču boljitka građana. Vlastima će, u tom pogledu, biti na raspolaganju izdašni međunarodni fondovi, ne samo krediti za investicije nego i direktna makroekonomska pomoć.

Snažniji napredak

- Teška situacija zbog pandemije je šansa da se neke teške ekonomske i strukturalne reforme provedu do kraja te da se osigura stabilnost i vrati ekonomski rast. BiH ima odličnu priliku da iz ove krize izađe jača i mnogo brže se finansijski oporavi i napreduje - tvrdi naš izvor.  

Preliminarni razgovori o oživljavanju Reformske agende 2 su već obavljeni na tehničkom i ekspertskom nivou, ali će mnogo zavisiti od atmosfere među političkim liderima koji su već duboko u izbornoj kampanji. Također, nije isključeno da će se nova inicijativa i drugačije terminološki opisati, ali je apsolutno jasno da će se od politički garniture tražiti sveobuhvatni reformski kurs.

Iskoristiti napredak regije

Tokom susreta s američkim zvaničnikom zaduženim za zapadni Balkan neizostavna tema će biti i reperkusije i atmosfera nakon historijskog sporazuma Srbije i Kosova. Na valu normalizacije tih odnosa tražit će se da i BiH ne samo podrži nego i iskoristi trenutak kako bi iza sebe ostavila zapaljivu i retrogradnu retoriku i, zajedno s regijom, ostvarila ključni napredak ka Evropskoj uniji, pa i ka članstvu u NATO savezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.