SASTANCI

Džaferović i Satler razgovarali i o "mini Šengenu"

Ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina od kraja aprila ostvarila značajan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Avaz.ba

Tema razgovora bila i regionalna saradnja

Foto: Predsjedništvo BiH


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Zajednički je ocijenjeno da je Bosna i Hercegovina od kraja aprila do danas, unatoč problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, ostvarila značajan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašena je potreba da se u kratkom roku ulože dodatni napori kako bi veoma brzo bila riješenja i pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te je zahvalio ambasadoru Satleru za podršku koju pruža u ovom procesu.

Teme razgovora bile su i regionalna saradnja, politički odnosi u Bosni i Hercegovini, kao i posjeta Predsjedništva BiH Briselu i razgovori sa čelnim ljudima Evropske unije.

Predsjedavajući Džaferović je informirao ambasadora Satlera o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na tzv. Mali Šengen, istaknuvši da je Vijeće ministara zaduženo da sačini sveobuhvatnu analizu efekata koje bi pridruživanje ovoj inicijativi imalo za našu zemlju.

Džaferović je naglasio da je svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regiji dobrodošla, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija.

Više o temi Johann Sattler

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na