KOMENTAR DANA

Šuplja granica

Dozvoliti nekontrolirano kretanje je neodgovorno i sigurnosno opasno, i da, kultura je važna

Piše: Danijal Hadžović/ Avaz.ba

25.9.2020

Danijal Hadžović. Avaz

Prijelomni trenutak migrantske krize bila je poruka njemačke kancelarke Angele Merkel iz 2015. godine, na vrhuncu rata u Siriji, da su izbjeglicama vrata širom otvorena. Stotine hiljada ljudi iz sjeverne Afrike, s Bliskog i Srednjeg istoka nahrlile su u Evropu, očekujući ulaznice za ''zapadni raj''.

Šta u praksi znači omogućiti nekontrolirani ulazak nepoznatim hordama iz udaljenih dijelova svijeta, u konačnici su na svojoj koži osjetili i građani BiH - migranti su postali izvorište naglog porasta stope kriminala, od pljački, preko nasilja, do čak i već niza međusobnih ubistava.

No, za razliku od zapadnoevropskih država, ilegalne migrante u BiH su dočekale institucije potpuno nesposobne uhvatiti se ukoštac s pulsirajućom sigurnosnom bombom. Bezbrojne improvizacije po pitanju smještaja, nesposobnost kontrole njihovog kretanja i neadekvatno sankcioniranje delinkvenata potakli su kriminalne elemente među migrantima da se osjećaju slobodnije nego što bi trebali, a građanima, posebno onima u Krajini, dali dodatni razlog da nezaštićeni strahuju za sigurnost sebe i svojih bližnjih.

Nakon pet godina migrantske krize, na širem globalnom planu i najliberalniji krugovi iz cijelog iskustva morat će izvući neke suštinske poruke i priznati svojim konzervativnijim kolegama, posebno onima iz istočnog dijela EU, da su bili u pravu - dozvoliti nekontrolirano kretanje je neodgovorno i sigurnosno opasno, i da, kultura je važna!

Osjećaj za moral, za ono šta je dozvoljeno, a što ne, suštinski je različit u afganistanskoj pustinji nego što je u evropskoj metropoli. Zapadna civilizacija nije samo drugačija - ona je i bolja. Migracija je odlična stvar, ali kada je legalna, kontrolirana i otvorena samo prema onima koji su u stanju prihvatiti temeljne vrijednosti i zakone novog društva.

Toga je postala svjesna i EU. Merkel je prije dvije godine priznala svoju grešku, a komesarka za unutrašnju politiku EU Ilva Johanson (Ylva Johansson) sada najavljuje novu, mnogo strožiju strategiju EU prema migrantima, kojom će biti obuhvaćena i BiH, a koja će uključivati i mogućnost deportacije migranata u njihove matične zemlje.

Osim ove evropske, migrantska kriza u BiH ostavlja gorak okus još jedne lekcije - te da su institucije ove zemlje šuplje jednako kao i naša granica. I njihovo krpljenje, s ovakvim političarima, teško će ići bez pomoći EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.