BIHAĆ

MUP USK: Blokiran prihvatni kamp Miral

Na sastanku je zaključeno da je potrebno smanjiti daljnji priliv migranata na područje USK

Smanjiti priliv migranata. Vlada USK

Avaz.ba / Fena

29.9.2020

Prošireni sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, kojem su bili prisutni i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR, održan je danas u Bihaću.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno smanjiti daljnji priliv migranata na područje USK, zabraniti prevoz migranata u svim prevoznim sredstvima, zabraniti kretanje migranata i okupljanja na javnim površinama te zabraniti pružanje usluga smještaja migrantima.

Zadužili su Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK da do srijede, 30. septembra, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Bihać, IOM-om i uz asistenciju Uprave policije MUP-a USK, organizira privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra 'Bira' u Centar za prihvat ranjivih kategorija Borići u Bihaću, a ministra unutrašnjih poslova USK i policijskog komesara USK zadužili su da odmah po izmještanju maloljetnih osoba bez pratnje iz centra Bira u Bihaću, organizuju izmještanje ostalih korisnika tog centra na lokalitet Lipa u Bihaću u cilju zatvaranja kampa Bira.

Također su zadužili ministra unutrašnjih poslova USK i policijskog komesara da Uprava policije MUP-a USK blokira privremeni prihvatni kamp Miral u Velikoj Kladuši zbog sprječavanja daljeg prijema migranata u taj kamp, a u cilju njegova gašenja.

Operativna grupa traži od Ministarstva sigurnosti BiH da, u saradnji sa UN agencijama, u roku od 72 sata, organizuju relokaciju migranata iz centra Miral u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja USK, te od IOM-a da, u skladu s potrebama, organizuje hitni medicinski transport kao i zbrinjavanje ranjivih kategorija migranata.

Između ostalog, zadužili su Crveni križ USK da i dalje organizuje podjelu obroka za migrante u prihvatnim kampovima te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinca, saopćeno je iz Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko- sanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.