VELIKA PRIVILEGIJA ZA BIH

Princ Albert II od Monaka 7. oktobra stiže u Sarajevo

Sin je nekadašnje holivudske glumice Grejs Keli

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

30.9.2020

Skaka i Albert II: Čast što dolazi u Sarajevo. Avaz

Vijest da princ Albert II od Monaka dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine oduševila je sve Sarajlije, ali i građane BiH. On će, kako je najavljeno, prisustvovati ceremoniji otvorenja Olimpijskog muzeja.

Jasan program

Iako je prvobitno najavljeno da će doći 9. oktobra, princ od Monaka stiže nešto ranije – 7. oktobra. Ovo nam je potvrdio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

- Čast nam je da je princ Albert II uopće prihvatio poziv da bude dijelom ceremonije otvaranja Olimpijskog muzeja. To je velika privilegija i za grad Sarajevo i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o čovjeku koji u sebi ima duboko utemeljenu ljubav prema sportu i član je Međunarodnog olimpijskog komiteta. Drago mi je što dolazi – kazao nam je Skaka.

Majka Alberta II je nekadašnja holivudska glumica Grejs Keli (Grace Kelly), a Albert II važi za jednog od najmoćnijih, ali i najbogatijih kraljevskih članova na svijetu, s imovinom koja se procjenjuje na više od milijardu američkih dolara.

- Osmog oktobra planirano je otvorenje Olimpijskog muzeja. Isplaniran je jasan program koji utvrđujemo već više od dva mjeseca s kabinetom kneza Alberta – istakao je Skaka.

Diplomatska akcija

Njemu će biti dodijeljeno najveće priznanje Grada, a to je “Ključ Sarajeva”.

- Sutra (danas, op. a.) će na Gradskom vijeću biti odluka o tome da se princu Albertu II dodijeli najveće priznanje Sarajeva. Ta ceremonija je planirana za 9. oktobar u sarajevskoj Vijećnici, gdje ćemo mu predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić i ja sa zamjenicima i svim članovima Gradskog vijeća uručiti jedan takav reprezentativan poklon. To je nastavak ozbiljne diplomatske akcije koju provodi Grad Sarajevo, a sve kako bi se Sarajevo, kao glavni grad BiH, našlo u fokusu evropske, ali i svjetske javnosti – kazao je Skaka.

Dinastija Grimaldi važi za jednu od najstarijih

Dinastija Grimaldi važi za jednu od najstarijih i nautjecajnijih kraljevskih porodica.

Dugo je bio najpoželjniji neženja, dok se 2011. godine nije skrasio s bivšom plivačicom Šarlin Vitstok (Charlene Wittstock), s kojom ima dvoje djece, princezu Gabrijelu (Gabriella) i princa Žakeza (Jacques), legitimnog nasljednika kneževskog prijestolja i dinastije.

Ima s dvije žene dvoje vanbračne djece koja ne mogu participirati u naslijeđu monegaškog prijestolja jer su rođena van bračne zajednice, iako je Albert priznao očinstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.