DIPLOMATSKI RAT

Prijeti li Hrvatska blokadom NATO puta BiH

Imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena, kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Sjedište NATO-a: Za BiH trnovit put do članstva u savezu. Arhiv

Piše: G. Mrkić / Avaz.ba

2.10.2020

Hrvatska, kako se čini, otvoreno prijeti blokadom puta naše zemlje ka NATO savezu.

Nekoliko najviših zvaničnika susjedne zemlje posljednjih dana jasno je stavilo do znanja da je spremno povući čak i taj, možemo slobodno reći prljavi potez, u diplomatskom okršaju sa našom zemljom, ili pak nekim našim zvaničnicima i političkim strujama.

Ovaj „as iz rukava“ zvanični Zagreb, kako se pokazuje, namjerava koristiti kako bi pokušao isposlovati provođenje svojih ciljeva u BiH, a to je izmjena izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala „ravnopravnost svih naroda u BiH“, odnosno kako bi se spriječilo da, kako tvrde, jedan narod bira predstavnike drugom narodu.

Problemi s ulaskom

Da je Hrvatska spremna ići u pravcu ucjena, u srijedu je nagovijestio saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

- Važno je da se srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije - kazao je Tuđman, čime je zaprijetio našoj zemlji.

Sličan stav, slučajno ili ne, jučer je ponovio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, i to komentirajući sukob koji ima sa čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Zemlja stagnira i kad mi netko kaže da će BiH ući u NATO - imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena. U ovakvoj situaciji stavljaš na leđa saveznika za kojeg moraš odgovarati, a on obaveze nije u stanju izvršiti. I osobno mi se čini da gospodin Izetbegović više gleda prema Ankari. Ali i Ankara je u NATO-u, barem još uvijek - dodao je Milanović.

Milanović je također rekao da Hrvatska „ima načina da se na miran i uporan, ako hoćete i bezobrazan način izbori za ono što njenom narodu u BiH pripada“, poručivši da je „dosta bilo džeparenja“.

Grčka godinama blokirala Makedoniju

Treba naglasiti da je BiH sama po sebi daleko od članstva u NATO-u. Ne samo da ne postoji unutrašnji konsenzus, odnosno da postoji blokada stranaka iz RS-a, već je prije članstva potrebno ispuniti i brojne tehničke uslove.

Kada je riječ o blokadama susjednih država, sličan slučaj smo već imali u regionu. Tako je Grčka godinama blokirala pristup Sjeverne Makedonije NATO-u, a blokada je otklonjena tek kada je riješen spor u vezi s nazivom države.

Pitanje je, naravno, da li Hrvatska blefira ili bi zaista pokušala blokirati ulazak BiH u NATO u slučaju da se za našu zemlju otvore vrata najmoćnijeg vojnog saveza. To bi je svakako dovelo u diplomatski sukob sa moćnim zapadnim saveznicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.