KOMISIJA ZA SIGURNOST

Prašović-Gadžo: Migranti su sigurnosni problem i Radončić je bio u pravu

Prašović-Gadžo je kazala i da je Fahrudin Radončić kao ministar sigurnosti BiH počeo rješavati problem nelegalnih migranata

Sanela Prašović-Gadžo. Avaz

Piše: D. H.

8.10.2020

U Sarajevu je danas zasjedala Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu su bile mnoge tačke, od kojih je najviše vremena posvećeno sigurnosnoj situaciji u FBiH zbog migrantske krize. Tokom razgovora o migrantskoj krizi, sjednici Komisije za sigurnost je prisustvovao i šef IOM-a u BiH Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert). On se i obratio članovima Komisije, govoreći o radu IOM-a, kao i problemima sa kojima se susreću. 

Iznimno je bilo značajno i obraćanje v. d. direktora FUP-a Ensada Kormana, koji je prisutnima prezentirao detaljne informacije i pokazatelje o sigurnosnoj situaciji u FBiH vezano za migrantsku krizu. U odnosu na februar 2020. vidljivo je povećanje prisustva migranata u perodu juni-avgust 2020., a višestruko je povećan i broj počinjenih krivičnih djela, prekršajnih djela kao i incidenata čiji su učesnici migranti koji se nalaze na prostoru Federacije. 

Prisutnima se obratila i članica Komisije za sigurnost Sanela Prašović-Gadžo, koja je kazala da se migrantska kriza mora rješavati od granice. 

- Granica BiH se mora zaštititi i država mora konačno uposliti nedostajuće službenike granične policije - kazala je Prašović-Gadžo.

Ona je naglasila da je migrantska kriza ovdje, prije svega, sigurnosni problem, a koliki je to problem najbolje se vidi iz podataka koje je prezentirao FUP, gdje je navedena široka lepeza krivičnih djela, od silovanja, teških krađa, ubistava, do pokušaja ubistava i dr. Prašović-Gadžo je kazala i da je Fahrudin Radončić kao ministar sigurnosti BiH počeo rješavati problem nelegalnih migranata, sklonio ih sa ulica na početku pandemije, insistirao na konkretnim i trajnim rješenjima, ali su ga u tome, nažalost,  zaustavili najviši zvaničnici SDA koji problem nelegalnih migranata, koji nezakonito borave ovdje, promatraju kao "seksi pitanje". 

Članica Komisije za sigurnost je naglasila da ova Komisija može samo da ukaže na sigurnosni problem i da se ni u kom slučaju ne može govoriti o tome da bi Komisija za sigurnost trebala pozivati federalnu vlast ili tražiti dodatni smještaj, hranu i ostalo. 

- BiH ne može biti parking za migrante, da im šaljemo turistički poziv da dođu i da ćemo ih sve zbrinuti, kazala je Prašović-Gadžo, ističući da je prioritet sigurnost građana u Federaciji BiH i zaustavljanje priliva migranata. 

Na sjednici nisu usvojeni zaključci, već će to biti naknadno urađeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.