VJEŽBA GSS-a

Uspješno spašeni planinari na Bjelašnici

Lokacija vježbe bila je Bjelašnica, a organizator je Gorska Služba Spavašavanja Novi Grad Sarajevo

A. Č.

U dane 16., 17. i 18. oktobar odvijala se pokazna vježba "Potraga i spašavanje za nestalim i nastradalim planinarima", na širem lokalitetu Bjelašnice. 

Na vježbi je bilo 40 učesnika GSS-a Novi Grad Sarajevo gdje su se poštovale mjere socijalne distance uz korištenje dezinfekcije i druge zaštitne opreme sve u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Lokacija vježbe bila je Bjelašnica (Umoljani, Gradina,Crveni klanac i Studeni potok), a organizator je Gorska Služba Spavašavanja Novi Grad Sarajevo. 

U vježbi su učestvovali pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo, CZ Novi Grad Sarajevo, Sanitetski prevoz PARAMEDIC Sarajevo, SBA Škola letenja Sarajevo, EUFOR BiH, Centar za obuku pasa "Arka"...

 • Na usluzi građanima 24/7/365 dana u godini

  Na usluzi građanima 24/7/365 dana u godini

  Foto: GSS


- Nakon što smo uočili da je povećan broj građan BiH, koji su zbog pandemije COVID 19 spriječeni putovati, koriste turističke resurse naše zemlje tj. odlaze na planinu bez adekvatne opreme i obuke, održana je pokazna vježba kako bi skrenuli pažnju na edukaciju i opremanje kada je u pitanju bavljenje outdoor sportovima - saopćeno je iz GSS-a.

Također, jedan od motiva ove pokazne vježbe jeste taj da pokažu građanima da ima neko ko brine o njigovoj sigurnosti, a to smo mi volonteri GSS-a 24/7/365 dana u godini jer za njih "ljudski život nema cijenu". 

Cilj vježbe je provjera spremnosti i obučenosti naših pripadnika na zahtjevnu akciju traganja i spašavanja te interoperabilnost profesionalnih i amaterskih službi sve u cilju očuvanju ljudskog života.

 • Na vježbi je bilo 40 učesnika

  Na vježbi je bilo 40 učesnika

  Foto: GSS


Tok akcije:

Dobili smo dojavu od planinara na dežurni broj GSS Novi Grad Sarajevo 17.10.2020. u 13:34 sati da se desila planinarska nesreća i da je njegovo dvoje prijatelja povrijeđeno dok su penjali stijenu te da su loši meteo uslovi na lokaciji, koju smo dobili od planinara u blizini Crvenog klanca.

S obzirom da je na mjestu gdje se desila nesreća loša mreža mobilnih operatera on se udaljio oko tri kilometra od mjesta nesreće gdje je dobio signal na mobilnom telefonu. 

Naglasio je da je magla, da ne zna njihov stepen povreda i da je on dijabetičar.

Sa dežurnog broja GSS Novi Grad Sarajevo smo putem SMS poruke obavjestili sve pripadnike i pripadnice o akciji i da je potrebno da se okupimo u našoj bazi u "Centru za edukciju, sport i rekreaciju Safet Zajko". 

U 14:05 sati prvi tim od pet pripadnika se uputio sa doktoricom GSS Novi Grad Sarajevo put Bjelašničkog sela Umoljani.

Pokušali smo ostvariti kontakt sa planinarom koji je dojavio ovaj slučaj, ali bio je nedostupan.

 • Neizostavna komunikacija sa kolegama

  Neizostavna komunikacija sa kolegama

  Foto: GSS


U bazu GSS Novi Grad Sarajevo se u 14:30 sati okupilo još 26 pripadnika i pripadnica. 

Obavjestili smo Operativni centar CZ Novi Grad Sarajevo o nastaloj situaciji i također smo uputili zahtjev prema Službi Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo o potrebnom MTS-u za ovu akciju što nam je brzo odobreno.

Operativni centar CZ Novi Grad Sarajevo nam javlja da je obavješten i Kantonalni operativni centar Civilne zaštite o nesreći koja se dogodila. 

Pozivamo kolege iz Extrem Sport Club Sarjevo da pokušaju sa paraglajderom sa Bjelašnice da obave izviđanje terena i lociranje mjesta nesreće na što nam odgovaraju da bi se rado odazvali kao i uvjek ali da meteo uslovi ne dozvoljavaju letenje paraglajderom.

Također, obraćamo se za asistenciju kolegama iz SBA Škola letenja Sarajevo da dobijemo podršku za ovu akciju prelet žirokopterom iznad lokacije da također pokušamo locirati mjesto nesreće nakon čega smo dobili odgovor da će se uključiti u ovu akciju.

U 15:15 sati prvi tim od pet pripadnika je potvrdio dolazak na lokaciju Studeni potok, vođa tima je rekao da je kiša, magla te da su sreli pastira koji je vidio na udaljenosti oko 300 metara planinara kako se panično kreće u pravcu Studenog potoka.

Pilot žirokoptera Haris je javio da je napravio prelet preko Bjelašnice i da mu je smanjena vidljivost te da se vrijeme pogoršava da će morati prkinuti let.

 • Dronom snimana lokacija povrijeđenih

  Dronom snimana lokacija povrijeđenih

  Foto: GSS


Planinar koji je dojavi za nesreću i dalje je bio nedostupan. 

Donosimo odluku jer se približava noć, te da će biti hladnije, da sve resurse kojima raspolažemo kao i resurse CZ Novi Grad Sarajevo upotrjebimo jer se radi o tri mlada života.

Prvi tim javlja da nemaju još nikakvih rezultata.

U 17:00 sati dolazimo na mjesto gdje je planinar koji odgovara našem opisu posljednji put viđen od strane pastira te formiramo bazu potrage i spašavanje planinara.

U međuvremenu je stigao i potražni pas iz Centra za obuku pasa "Arka" kao i njegov vodič, sanitetski prevoz Paramedic Sarajevo, Policija Trnovo...

Na terenu je ukupno 32 pripadnika GSS Novi Grad Sarajevo. Pravimo timove za brzu fazu potrage i spašavanja za planinarima. 

Kolega koji je zadužen za radio vezu dolazi na teren sa mobilnim komunikacijskim centrom i zapovjednim vozilom. 

U brzoj fazi pretrage šireg terena Tim 1 i Tim 2 javljaju da je pronađeno više tragova koji bi mogli pripadati nestalom planinaru koji je dojavio nesreću.

Na terenu je kiša i magla.  Dron operater GSS Novi Grad Sarajevo je snimio širi lokalitet Gradine, Studenog potoka, Crvenog klanca kojem su također smetali loši meteo uslovi. 

Tim 1 je našao veći broj tragova očitao koordinate putem GPS-a i poslao ih u bazu među tragovima je pronađen mobitel i ruksak koji pripadaju nestalom.

 • Detalj sa vježbe spašavanja

  Detalj sa vježbe spašavanja

  Foto: GSS


U 18:20 sati povlačimo Timove u bazu potrage te donosimo odluku da se uključi potražni pas i vodič potražnog psa na lokaciju gdje je pronađen veći broj tragova. U 18:45 sati u bazu potrage vodič potražnog psa javlja da je Rex markirao te ne dugo nakon toga je potvrdio pronalazak nestalog planinara podhlađenog i iscrpljenog. 

Nakon toga upućujemo medicinski tim GSS Novi Grad Sarajevo gdje su na licu mjesta ustanovili da ima povišen šećer, podhlađenost prevezli smo ga u kamp gdje smo istog zbrinuli.

Tim 4 je u 19:07 sati locirao mjesto nesreće, te su pozvali bazu putem radio veze nakon čega su tražili tim sa tehničkom opremom i medicinski tim. 

U 19:30 sati je započela evakucija i zbrinjavanje teško povrjeđenog, nakon toga je evakuisan i lakše povrijeđeni penjač.

Akcija je završena u 21 sat kada su povrjeđeni prebačeni helikopterom i medicinski zbrinuti u Sarajevu.
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na