LIDER HDZ-A

Čović: Razgovori dvije stranke nisu rješenje jednog problema

Održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i HNS-a BiH

Čović o aktuelnoj situaciji. M. Sm.

Piše: M. Sm.

29.10.2020

U Mostaru su danas održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i HNS-a BiH, na čijem su dnevnom redu bile slične teme, odnosno, ključna pitanja, od aktuelno-političke situacije, nefunckioniranja zakonodavne i izvršne vlasti u BiH do inicijative za izmjenu Izbornog zakona u BiH.

Upravo će se HDZ BiH odmah nakon izbora, kako je to nakon ovih sjednica izjavio lider ove stranke, Dragan Čović, posvetiti isključivo izmjenama Izbornog zakona.

Osvrnuvši se na Mostarski sporazum, Čović je kazao da se u vezi toga mora iskazati vjerodostojnost.

Završiti priču o Parlamentu

- Jer, zašto sjedati oko bilo čega, ako ono što je potpisano nismo u stanju provoditi, s tim da se ne zanosimo- razgovori dvije stranke nisu rješenje jednog problema. Čim prođe 15.novembar, mi ćemo svakako imati razgovore, jer, moramo u prvih šest mjeseci završiti priču u Parlamentu oko Izbornog zakona i ono što sam naglasio kolegama s kojima sam razgovarao iz međunarodnih institucija, da to mora biti preduvjet našeg kandidatskog statusa. Imamo dovoljno vremeno početkom iduće godine riješiti pitanje Izbornog zakonodavstva na načelima koja smo postavili kako bismo imali normalan rad i život - rekao je Čović.

Ustvrdio je i da za izmjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

- Svakodnevno svjedočimo tome da nam ne funkcionira izvršna i zakonodavna vlast, pogledajte kako nam pravosuđe funkcionira, to nije pravna držva u kojoj bi svako od nas volio živjeti. Moramo napraviti reda i moramo napraviti način da sjednemo zajedno drugog puta nema i da dogovorimo ključne stvari kao i provedbu onih 14 točaka iz zahtjeva EU kako bi ova zemlja dobila kandidatski status - iznio je Čović.

Kazao je i da će pod okriljem HNS cijelim nizom manifestacija biti obilježena 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma.

Brutalno kršenje Ustava

- U ponedjeljak će nam doći ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, pa ćemo imati istu temu- Evropska unija 25 godina Dejtona, da bi ukazali na neučinkovitost BiH, da vidimo probleme kako ih stvarno otkloniti, ali i da bismo naznačili sve one koji brutalno ruše Ustav BiH, jer pozivati danas na ukidanje konstitutivnosti kao bilo kakvog načela pozicioniranja u BiH, jer treba znati ako je konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava- šta to znači pozivati na takvo nešto - naveo je on.

Čović je iznio i očekivanja od predstojećih lokalnih izbora, istakavši da će HDZ pojačati svoj rezultat i kada je riječ o vijećnicima, ali i načelnicima te gradonačelnicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.