ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH

Reis Kavazović uputio telegram saučešća povodom smrti rabina Saksa

Ističe kako je svijet izgubio vrsnog teologa, filozofa, profesora i političara, ali prije svega, neumornog zagovornika međureligijskog dijaloga i izgradnje mira

A. V.

Reis Husein ef. Kavazović

Foto: ARHIV


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Heracegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti bivšeg vrhovnog rabina Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha rabina lorda Džonatana Saksa (Jonathan Sacks).

- Sve nas je u Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici potresla vijest o smrti velikog prijatelja Bosne i našeg naroda, rabina lorda Džonatana Saksa. Njegovoj porodici, Jevrejskoj zajednici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva izražavamo saučešće i naše suosjećanje s njihovom boli - kaže se u telegramu reisu-l-uleme kojeg je uputio porodici, Jevrejskoj zajednici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Mina.

Dodaje se kako je svijet izgubio vrsnog teologa, filozofa, profesora i političara, ali prije svega, neumornog zagovornika međureligijskog dijaloga i izgradnje mira.

- Mi ćemo ga se u Bosni i Hercegovini uvijek sjećati, a njegovo nasljeđe će živjeti u Evropi i svijetu dok je onih koji dijele viziju svijeta ujedinjenog u različitostima. Dobra na ovom svijetu će biti dok je dobrih ljudi koji će se za njega zalagati, a jedan od njih je bio i rabin Saks - naveo je reisu-l-ulema Husen ef. Kavazović.

Više o temi Islamska zajednica BiH

NA VRH

Podijeli članak na