ISTRAŽUJEMO

Bajden će tražiti proevropske partnere u BiH!

Nova američka administracija želi obnoviti partnerstva koja su trpjela posljednje četiri godine, kaže Turčalo l Radi se o vrlo konkretnom djelovanju, ističe Bajrović

Bajden: O Balkanu razgovarao s britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Arhiv

Piše: E. Halimić

12.11.2020

Već u prvim razgovorima sa svjetskim liderima novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) pokazao je spremnost da se posveti zapadnom Balkanu. Sudeći prema razgovoru s britanskimpremijerom Borisom Džonsonom (Johnson), zapadni Balkan je među glavnim svjetskim temama.


Glavna tema

Rajs: Dobro poznaje Balkan. Arhiv

Iako još ima vremena do zvanične inauguracije Bajdena, već se špekulira imenima potencijalnih državnih sekretara od kojih će mnogo zavisiti u pogledu konkretnih aktivnosti. Spominje se, recimo, Suzan Rajs (Susan Rice), inače bivša ambasadorica SAD u UN-u, kao i ime Nikolasa Brnsa (Nicholas Burns), koji je, između ostalog, vrsni poznavalac prilika na zapadnom Balkanu. 


Brns: Dobro poznaje Balkan. Arhiv

Istovremeno, diplomatski izvori tvrde da će Bajden, kako bi proveo opsežne reforme i okrenuo BiH ka EU i NATO-u, tražiti proevropske političke partnere u našoj državi.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo za „Avaz“ je kazao da su Bajdenovi prvi razgovori usmjereni na slanje poruke transatlantskim partnerima da nova američka administracija želi obnoviti partnerstva koja su trpjela posljednje četiri godine. 


Turčalo: Obnoviti partnerstva. Arhiv

- O zapadnom Balkanu je, prema objavljenim bilješkama, razgovarano samo s britanskim premijerom. To treba gledati kroz prizmu da Velika Britanija nakon izlaska iz EU ipak želi zadržati utjecaj i suoblikovati procese na Balkanu. Novi američki predsjednik je tu odgovarajući sagovornik zbog njegovog interesa i angažmana u regiji - kazao je Turčalo. 

Dodao je da ne misli da treba očekivati da će SAD staviti regiju i BiH u vrh svoje agende.


Pozitivan događaj

- Ono što je izgledno jeste da će nova administracija dati snažniju podršku evropskim partnerima da se angažiraju u regiji, te da će obeshrabrivati radikalna desničarska strujanja i maligni utjecaj u BiH i regiji - naglasio je Turčalo.  

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu Reuf Bajrović za „Avaz“ je kazao da se radi o za BiH pozitivnom razvoju događaja.


Bajrović: Najave postojale duže vrijeme. Arhiv

- Najave su postojale već duže vrijeme da je Velika Britanija izuzetno zainteresirana da bude prisutna na zapadnom Balkanu. A oni u ovom regionu imaju tradiciju saradnje sa SAD u trenucima kad oni žele da djeluju intervencionistički - kazao je Bajrović. 

Prema njegovim riječima, ovdje se više ne radi o odbrani suvereniteta BiH.

- Ovdje se radi o vrlo konkretnom djelovanju na završetku ustavnopravne arhitekture BiH. Niz nedostataka Dejtona će se nastojati ispraviti, mislim da je ovo najava smanjivanja ingerencija entiteta i kantona, te osnaživanja države kako bismo mogli postati članica NATO-a - istakao je Bajrović.

Ešdaun kao primjer

Bajrović je dodao da smo rezultate zajedničkog rada Velike Britanije i SAD u BiH najbolje mogli vidjeti u mandatu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown). 

- On je suštinski imao podršku od SAD i Velike Britanije pa je mogao donositi odluke. Mislim da se sad vraćamo u fazu kad će se to ponoviti. Mislim da će dolaskom Bajdena i zvanični Berlin biti zainteresiraniji da prati Ameriku - naglasio je Bajrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.