ŠTA SU REKLI O ZAVNOBIH-U

Historijski datum za BiH

Radi se o historijskom datumu kada je za BiH nastao veliki preokret, rekao Pejanović

Rada Vranješević: Čvrst oslonac. Arhiv

Piše: Avaz.ba

25.11.2020

- Žene Bosne i Hercegovine, uzevši značajno učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi, postale su čvrst oslonac narodnooslobodilačkog pokreta. Zajedno sa svojim drugovima, žene će se i nadalje boriti protiv okupatora i njegovih sluga, a sutra, poslije oslobođenja naše zemlje, one će uložiti sve svoje snage u izgradnju sretne budućnosti naše BiH - poručila je Rada Vranješević, prva žena koja se obratila na ZAVNOBiH-u.




Mirko Pejanović: Veliki preokret. Arhiv

- Radi se o historijskom datumu kada je za BiH nastao veliki preokret. ZAVNOBiH je bio temeljac kojim je označena moderna politička historija u BiH jer je tada uspostavljena državnost BiH i ona se od tada do današnjeg doba razvijala uzlazno i uspješno iako su nailazila neka vremena koja su htjela zaustaviti razvoj državnosti BiH – rekao je penzionisani profesor Mirko Pejanović.


Ivan Ribar: Narodno samoodređenje. Arhiv

- Politika Osmanlija, Beča, Pešte i Berlina, a kasnije i politika protunarodnih režima u staroj Jugoslaviji, razdvajala je i zavađala Srbe, Hrvate i muslimane u BiH, dok je NOP stvorio od BiH primjer borbenog jedinstva i bratstva svim našim narodima. Danas treba da se postavi princip narodnog samoodređenja, što znači da sam narod, bez ičije pomoći sa strane, ostvari pravo da i u budućnosti sam ravna svojom sudbinom – kazao dr. Ivan Ribar, otac narodnih heroja Jurice i Ive Lole Ribara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.