MOSTAR

Više od 2.500 medicinara u Hercegovini stupa u generalni štrajk!

Sindikalni predstavnici obznanili da nakon godinu i po dana i brojnih pokušaja s Vladom HNK nisu uspjeli potpisati kolektivni ugovor

Sindikalci danas pred zgradom Vlade HNK. Ž.Miličević

Piše: M.Sm.

30.11.2020

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, više od 2.500 medicinskih sestara i tehničara stupaju u generalni štrajk.

To su danas obznanili sindikalni predstavnici ispred zgrade Kantonalne vlade u Mostaru, kazavši da će generalni štrajk početi u četvrtak, 10.decembra u osam sati.

- Nažalost, kako nismo uspjeli da nakon godinu i po dana i pokušaja sa Vladom HNK Sindikat zdravstvenih radnika HNK i Nezavisni sindikat uposlenika SKB Mostar potpišu kolektivni ugovor , uz sve naše napore i dobru volju, mi danas teška srca donosimo odluku o stupanju u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja naših zahtjeva- izjavio je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Ustvrdio je da je sve do danas nisu dobili adekvatan odgvor od premijera HNK, Nevenka Hercega ni od ministra zdravstva HNK-a, Gorana Opsenice koji je, kako je kazao, do ovog trenutka činio sve da se postupak pregovaranja i postupak miranja odugovlače do beskonačnosti.

-To je izazvalo veliki bijes i ogorčenje zdravstvenih radnika ponašanjem vlasti prema nama. Podršku nam je pružio Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika uposlenih u zdravstvu Federacije BiH koji su donijeli odluku o štrajku solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u HNK. Zdravstveni radnici širom Federacije BiH će na dan početka generalnog štrajka u HNK, polusatnim štrajkom solidarnosti dati nesebičnu podršku svojim kolegama u HNK - dodao je Vuković.



Predstavnici Sindikata pred Vladom HNK. Ž.Miličević

Predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ivica Anić podsjetio je na to da su sindikati ispoštovali sve neophodne procedure za štrajk.

- Slijedili smo korak po korak, sve što je Vlada od nas tražila sve smo uredno dostavili. Vladajući su nas držali u neizvjesnosti i kupovali vrijeme. Danas imamo sve uvjete, pa štrajk može zabraniti samo sud - iznio je on.

Kazao je da će COVID bolnica u sklopu SKB-a raditi bez prekida i da će svi svi hitni slučajevi, kao i hospitalizirani pacijenti imati potpunu zdravstvenu brigu te da neće biti ugroćeni.

- Ambulante neće raditi u punom kapacitetu i to može dovesti do kolapsa zdravstva u kantonu. Nažalost, sve je više oboljelih i to može dovesti do problema kakav dosad nije zabilježen , ne samo u HNK, nego u čitavoj državi. Za to su odgovorni nadležni. Ministar Opsenica ranije je pozivao i razgovarao sa svim predstavnicima dvaju sindikata, dok to, otkako smo mi preuzeli vodstva, nažalost, nije slučaj - rekao je Anić.

Predstavnik Sindikata Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“, Ermin Tanović , također, je potcrtao da su medicinari jako nezadovoljni i razočarani odnosom vladajućih prema zdravstvenim radnicima.

- Sve veći broj zdravstvenih radnika obolijeva i sve više ljudi nesdostaje kako u odjeljenjima tako i u drugim službama, ali s nestrpljenjem svi očekuju ovaj štrajk. Osim onog aplauza koji je na počektu pandemije bio, nisu ništa dobili, štaviše, osjećaju se poniženim i prevarenim. Nadam se iskreno da će agonija što prije završiti i da će nas predstavnici vlasti pozvati na razgovor prije početka generalnog štrajka i da ćemo naći zajednički jezik- rekao je Tanović.

Pojasnio je da se zdravstveni radnici u HNK-a nastoje makar djelimično izjednačiti sa kolegama u ostatku Federacije BiH.

Podsjetimo, više od godinu i po zdravstveni radnici u HNK bore se za potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim traže povećanje koeficijenta za 0.50 u prvoj i isto toliko u narednoj godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.