PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom: Neupitna podrška izgradnji južnog bh. plinovoda

Zastupnik Safer Demirović ovom prilikom kazao je da je neophodno da se i Tuzlanski kanton uveže u plinski sistem

Neupitna podrška izgradnji južnog bh. plinovoda. Arhiv

Piše: E. H.

2.12.2020

Nakon kraće pauze nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnici su razmatrali Nacrt Zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“. Nacrt je prihvaćen većinom glasova zastupnika. Za je glasalo više od 60 zastupnika, protiv nije glasao niko.   

Zastupnica Sanela Klarić (Naša stranka) ovom prilikom kazala je da je 10.novembra ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potpisala Zelenau agendu uime BiH.

- Tom agendom između ostalog predviđeno je izbacivanje iz upotrebe uglja, nafte i plina. Postavlja se pitanje hoćemo li se nama ovaj plinovod isplatiti, a ukoliko budemo kasnili s realizacijom ovog plinovoda. Zakon o plinu nikad nije donesen, a on bi trebao biti prije ove investicije. Ipak Klub Naše stranke podržat će ovaj nacrt – istakla je Klarić.


Zastupnik Albin Muslić (SDP). PrintScreen

Zastupnik Safer Demirović (A-SDA) ovom prilikom kazao je da je neophodno da se i Tuzlanski kanton uveže u plinski sistem.

- Podrška ovom zakonu je neupitna – istakao je Demirović.

Zastupnik Albin Muslić (SDP) kazao je da načelno podržava usvajanje ovog zakona.

- Zanima me postoji li strategija gasifikacije FBiH. Postoji li ikakav način da se riješi i zapadni dio BiH sa gasifikacijom. Volio bi ka bi sistemski spistupili ovom problemu – naglasio je Muslić.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) istakao je da se radi o entitetskom projektu koji će se realizirati sa susjednom državom.

- Trebali dali država BiH treba dati saglasnost za ovaj projekat – upitao je Čengić.

Salkić: Zapadna interkonekcija neće ići preko teritorije RS. Arhiv

Direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić kazao je da se ova infrastruktura i nakon 2050. godine može koristiti za transport i drugih oblika ekološki prihvatljivih energenata.

- Imamo i dokumentaciju za zapadnu interkonekciju, a za našu Krajinu. Bitno je znati da postoje gasovodo star više od 40 godina i nisu planirane nove investicije na tom pravcu - istakao je Salkić.

Dodao je zapadna interkonekcija neće ići preko teritorije RS.

- Kolege iz RS ne žele ništa zajednički da gradimo. Ovaj nacrt sporazuma sa Hrvatskom je poslan prema Vijeću ministara. Rok za završetak projekta je 2024. godine, a investitor je sam "BH-Gas". U pregovorima smo sa EBRD-om. Američka ambasada preko USAID-a dala nam je novac za izradu dokumentacije i u tome se očituje transparentnost finansiranja ovog projekta - pojasnio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.