BANJA LUKA

Vukanović: Poklonjena je ukradena ikona stara 300 godina

To je nevjerovatan skandal, ja ne mogu da vjerujem, kazao je Nebojša Vukanović

Nebojša Vukanović. Agencije

A. Ka.

18.12.2020

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović aferu "Ikona" nazvao je nevjerovatnim skandalom te pozvao institucije da izađu s odgovorima. 

- Poklonjena je ukradena ikona stara 300 godina. To je nevjerovatan skandal, ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovoga što radite godinama, okružili ste se neznalicama i neobrazovanim poslušnicima. Ako je takav skandal prošao, ako ste poklonili ukradenu stvar i doveli u neugodnu situaciju ruskog ministra, vjerujte mi da zbog toga svi trebate da se povučete - rekao je Vukanović jučer na sjednici NSRS-a.

Prema njegovim riječima, takve stvari su nedopustive.


- Kako je moguće da se takav gaf i skandal dogodi članu Predsjedništva BiH koji oko sebe ima desetine saradnika i savjetnika. Očekujem da vi iz vlasti izađete u javnost i kažete da li je tačno, ako je tačno, uputite javno izvinjenje Lavrovu i Rusiji. A ako nije tačno, neka snose odgovornost oni koji su krivi - kazao je Vukanović.

Ranije je ambasada Ukrajine u BiH uputila diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH od kojeg traži informacije o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Ukrajinci su, prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone, utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.