ODLUKA SKUPŠTINE

Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčkog

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) imenovan predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, a za dopredsjednika izabran je Ivo Filipović

Kadrić: Velika šansa za javno investiranje. Fena

A. J. / Fena

23.12.2020

Skupština Brčko distrikta BiH održala je konstituirajuću sjednicu na kojoj su novi zastupnici položili zakletvu, a za novog gradonačelnika izabran je Esed Kadrić (SDA).


Dosadašnji gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) imenovan predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, a za dopredsjednika izabran je Ivo Filipović (HDZ BiH), saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.


Reforma javne uprave

Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovno razdoblje za novi saziv Vlade.

- Neophodno je istaknuti da će nova vlada u saradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije koronavirusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutačnu krizu u kojoj se nalazimo - rekao je Kadrić.


On je dodao da je svesrdna podrška supervizora Skenlana (Scanlan) neophodna kako bi se pristupilo saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.


- Ulazimo u ozbiljan proces reforme javne uprave, koji se također radi s određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što učinkovitije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi dat će snažniju nadležnost odjelima Vlade nad javnim preduzećima - istaknuo je novi gradonačelnik.


Kadrić je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uvjeta da se kroz usvajanje regulacijskih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.


On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu vladu u punom kapacitetu do 20. siječnja uvažavajući i rok za veto na imenovanja.


- Prva sjednica Vlade Distrikta bit će održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usuglašavan i s Uredom supervizora. Već ću od sutra tražiti od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade - zaključio je Kadrić.


Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog konstituiranja Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu s izbornim rezultatima u relativno kratkom vremenu i postignutim dogovorom za izbor čelnih ljudi u Brčkom.


- Ovo je važno iz razloga što smo suočeni s ozbiljnom situacijom koju je prouzrokovala ekspanzija epidemije koronavirusa, koja se odražava ne samo na zdravlje stanovništva nego i na gospodarstvo i druge društvene tijekove. Iz tog razloga moramo imati što prije konstituirana izabrana tijela vlasti kako bi se mogli uhvatiti ukoštac s tim problemima - rekao je Milić.


On je kao prioritet naveo usvajanje budžeta za 2021. godinu, kao i niza zakona koji su u prethodnom periodu pripremljeni, a koji su sistemskog karaktera poput zakona o javnoj upravi, nacrta zakona o sukobu interesa i drugih propisa.

Poštovanje procedura

- Ono što je suštinski važno jeste to da u ovom parlamentu, koji je demokratska i krovna institucija koja bira i razrješava nositelje drugih funkcija i koja ima financijsku i zakonodavnu nadležnost, budemo na visini zadatka i pokažemo demokratski kapacitet. U Skupštini su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, opozicije i svi oni koji na neki način izražavaju volju građana. Zato je potrebno da osiguramo, prije svega, poštovanje procedura jer se demokratski karakter oslikava kroz demokratske procedure i jednaku mogućnost sudjelovanja svih zastupnika u donošenju kvalitetnih odluka - naglasio je Milić.

Naveo je da je sljedeći korak imenovanje skupštinskih povjerenstava kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara, dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.