POJAŠNJENJE IZ FHMZ-A

Upozorenja putem 'meteoalarma' izdaju nacionalne službe

Napominju da je izdavanje upozorenja na opasne meteorološke pojave isključiva nadležnost entitetskih hidrometeoroloških službi

FHMZ: Sve aktivnosti rade po jasno utvrđenim pravilima, kriterijima i standardima. FHMZ

A. J. / Fena

25.12.2020

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) i Hidrometeorološki zavod RS u cilju objektivnog informiranja žele upoznati javnost da se već duže u medijima pojavljuju pogrešne informacije ko izdaje upozorenja na opasne meteorološke pojave putem web platforme "Meteoalarm".


- Upozorenja na opasne meteorološke pojave putem ove web platforme izdaju isključivo nacionalne meteorološke službe. U slučaju Bosne i Hercegovine to rade entitetski hidrometeorološki zavodi, odnosno Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidormeteorološki zavod za područja iz svoje nadležnosti - saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


"EUMETNET" je mreža od 31 evropske nacionalne meteorološke službe koja pruža okvir za organizaciju programa suradnje između svojih članica u različitim područjima osnovnih meteoroloških aktivnosti.


"EMMA" (European Multi service Meteorological Awareness) je program "EUMETNET"-a  na podizanju svijesti na opasne meteorološke pojave. Cilj programa je putem web platforme "Meteoalarm" poslati javnosti i nadležnim institucijama razumljiva, svima jasna i na evropskom nivou usklađena upozorenja na opasne meteorološke pojave kako bi se blagovremeno pripremili i po potrebi se pokrenuli mehanizmi aktiviranja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.


Bosna i Hercegovina je u februaru 2014. godine zvanično postala članica "Meteoalarma". Sve aktivnosti rade po jasno utvrđenim pravilima, kriterijima i standardima.


Napominju da je izdavanje upozorenja na opasne meteorološke pojave isključiva nadležnost entitetskih hidrometeoroloških službi.


- U "poplavi" različitih platformi vremenskih prognoza, prezentacija i inerpretacija vremenskih prognoza i upozorenja na opasne meteorološke pojave želimo da naš rad bude prepoznatljiv - navodi se iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.