BERLIN

Švarc Šiling: Dolazak Šmita bi bila dobra stvar za BiH

Ne vidim nikakav problem u tome da Bajden podrži jedan novi početak za BiH. Vrijeme je za procjene, a i Incko je konstruktivan

Švarc-Šiling: Razgovarao sam s kabinetom Angele Merkel. Arhiv

Piše: Tarik Lazović

11.1.2021

Njemačka vlada podržava kandidaturu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika i odluka o tome mogla bi biti donesena na nekom od narednih sastanaka Vijeća za implementaciju mira, izjavio je za „Dnevni avaz“ Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), bivši visoki predstavnik u BiH.

Uskoro odluka

Šmit: Ima podršku Berlina. Arhiv

- Znam Šmita vrlo dobro. Prijatelji smo. Informiran sam da postoji mogućnost da on bude novi visoki predstavnik. Rekao sam svima koji su me pitali – volio bih da se to dogodi i za sada je to ozbiljna inicijativa – kaže Šiling. 

Njemačka vlada je potvrdila ranije da je pokrenula ovu inicijativu.

Šiling kaže za naš list da je o cijeloj priči razgovarao s kabinetom kancelarke Angele Merkel. Prema nezvaničnim informacijama, Šiling djeluje kao neformalni savjetnik Merkel za Bosnu i Hercegovinu.

- Da, o detaljima treba pitati kabinet kancelarke, ali razgovarali smo i mislim da odluka može biti uskoro donesena. Nije to loše, moram reći da je vrijeme za određene promjene – rekao je Šiling.


Merkel: Interesiranje za BiH. Arhiv

Kako ističe, ukoliko bude imenovan za novog visokog predstavnika, njemački političar Šmit će imati za cilj pokrenuti rješavanje ključnih preostalih pitanja u BiH.

- Zasigurno će imati podršku Merkel i njemačke vlade, ali i drugih država. On je novo lice i veoma važno je da je aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko kooperativan. Incko je svjestan da nije mogao mnogo uraditi jer nije imao podršku u međunarodnoj zajednici. U slučaju novog visokog predstavnika to bi se moglo promijeniti – dodaje on.

Veoma realističan

Na pitanje bi li njemačkog visokog predstavnika podržala nova američka administracija, Šiling ističe da Bajden veoma dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i da je vrlo realističan. 

- Ne vidim nikakav problem u tome da Bajden podrži jedan novi početak za BiH, ali to je samo moje mišljenje – dodao je.

Najbolja procjena situacije u BiH

Novi američki predsjednik Džo Bajden je 1993. godine napravio najbolju procjenu onoga što se događa u BiH koju sam ikada vidio, kaže Šiling. 

- Proveo je tada, mislim, mjesec u Evropi i proučio situaciju. Dao je svoje prijedloge koji u to vrijeme nisu dobili podršku ili nije bilo volje da se oni provedu, ali je i dalje to nešto najbolje što sam vidio. Zvao sam tada njemačkog ministra Kinkela i govorio mu o tome – dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.