BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK

Švarc Šiling: Važna stvar za BiH su Ustav i Izborni zakon

Teško je uspostaviti demokratiju i to je ta borba koju vi trenutno vodite, istakao je

Kristijan Švarc Šiling. N1

H. J. I.

2.11.2021

Predstavnici organizacija VKBI, HNV, SGV i Foruma parlamentaraca održali su pres konferenciju sa bivši visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Švarc Šilingom (Christian Schwarz-Schilling), i uputili pitanja međunarodnoj zajednici.


Treba ići ka istim rezultatima

Švarc Šiling je istakao da se raduje što je u prilici da vidi da je društvo u BiH aktivno.

- Od sveg srca podržavam njihov rad i ciljeve koje su postavili. Pokazali su da je moguć suživot i da žele da se angažiraju i da učine nešto za domovinu, a vrlo važna stvar je Ustav i Izborni zakon. Treba ići ka istim rezultatima. Građanska društva su pokazala na koji način se treba angažirati kako bi javnost čula nešto o temama - izjavio je Švarc Šiling.


Najvažnija je borba za demokratiju

Govorio je i o svojim ličnim iskustvima.

- Kao dječak sam za vrijeme nacizma u Njemačkoj imao iskustva, nisam znao tada da mi je majka porijeklom Poljakinja uz to jevrejska. Kasnije sam to saznao, ali izuzetno znam šta je sve moj otac morao uraditi da saučuva porodicu, uz sve te rasne zakone na snazi. Doživio sam i sovjetsku zonu, nacisti su postali komunisti pa su uz pomoć Rusa opet uspostavili diktaturu.

Došao sam u Berlin gdje su bili Amerikanci, njihova kontrola, i tu sam mogao reći sta mislim a da policija ne dođe da me uhapsi, i to smo naučili od Amerikanaca i želim da im kažem da sam na tome zahvalan do kraja života. Hoću da kažem kako je teško uspostaviti demokratiju i to je ta borba koju vi trenutno vodite. I vi tu borbu morate dobiti, to je najvažnija borba. Ja sam zbog toga danas ovdje i uz vas - zaključio je Švarc Šiling. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.