PFIZEROVA VAKCINA

Određeno osoblje KCUS-a koje će biti vakcinisano, transport pošiljke iz Mostara

Iz ZZO-a prezentirali privremene preporuke za upotrebu "Pfizer - BioNTech" COVID-19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima

A. J.

28.1.2021

Sa sastanka: Odmrznuta vakcina se može koristiti pet dana. KCUS

U prostorijama Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održan je sastanak koordinatora Kriznog štaba i članova timova za vakcinaciju KCUS-a sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZO) prezentirane su privremene preporuke za upotrebu "Pfizer - BioNTech" COVID-19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima, a na osnovu preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija, saopćeno je s KCUS-a.

Dr. Anisa Bajramović, spec. epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo, upoznala je prisutne sa najvažnijim karakteristikama ove vakcine.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja koje će biti vakcinisano.

- Neće biti potrebno skladištenje na -80 stepeni. Vakcine će se transportovati iz Mostara, tako da ćemo imati već odmrznute uzorke. Odmrzavanje traje tri sata na sobnoj temperaturi. U ta tri sata uračunavamo prijevoz do KCUS, i pripremu osoblja i inventara. Odmrznuta vakcina se može koristiti pet dana. Za toliko vremena mi ćemo utrošiti sve vakcine koje dobijemo. Kao što sam ranije rekla, uposlenici KCUS-a medicinske struke spremni su raditi koliko god bude potrebno da se proces vakcinacije sprovede brzo i sigurno - kazala je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.