PODRŠKA

Britanski ambasadori Fild i Medoks: U Srebrenici se desio genocid

To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza

E. H.

Britanski ambasadori Fild i Medoks

Foto: Avaz


Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid.

Objavili su to danas ambasadori Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field), i u Crnoj Gori Karen Medoks (Maddocks).

- To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza. Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti - poručili su Fild i Medoks u zajedničkoj izjavi.

  • Zajednička poruka ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

    Zajednička poruka ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

    Foto: PrintScreen


Podsjećamo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici.

Naveo je da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

- Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju - kazao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Dodao je da je spreman da se pokloni svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice "jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim".

NA VRH

Podijeli članak na