POGLED IZ OPOZICIJE

Novalićeva vlada bez podrške. Ja, i?

Treća je godina nakon izbora u kojoj nemamo Vladu FBiH koja predstavlja volju građana, u njoj su premijer i zamjenica suočeni s potvrđenim optužnicama

Irfan Čengić. Avaz

Piše: Irfan Čengić

3.4.2021

Ove sedmice su tri veoma važna događaja za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. U ovoj sedmici je Vlada FBiH ušla u sedmu godinu mandata i oborila sve negativne rekorde prema trajanju “tehničkog mandata” bez parlamentarne većine. U ovoj sedmici Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojio izvještaj o radu Vlade FBiH za 2020. niti program rada za 2021. godinu.

Lažno obećanje

U parlamentarnoj demokratiji nije zabilježeno da jedna vlada ulazi u treću godinu tehničkog mandata i sedmu godinu rada, i to bez parlamentarne većine i podrške. Nakon održanih izbora 2018. godine, Stranka demokratske akcije je snažno poručila da neće dozvoliti formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bez nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nažalost, to obećanje nije dugo trajalo, SDA je još jednom popustila Dodiku i Čoviću, odustala od svog principijelnog uvjeta, sklonila Denisa Zvizdića, a dovela Zorana Tegeltiju na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Svako ko imalo prati političku scenu u BiH, znao je da je to velika greška i da će to dati krila Draganu Čoviću u blokiranju imenovanja Vlade FBiH.

Sve to je svojom šutnjom, a kasnije i donacijama odobrila međunarodna zajednica, koja se krajnje licemjerno postavila, podržavajući Vladu koja nema podršku Parlamenta FBiH.

Taoci u Vladi

Sve je to odgovaralo i SDA, dok nije ostala bez tri ministra i spala na samo tri ministra u Vladi Federacije BiH. Prvo su ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović poslali u Ambasadu, nakon čega je, od posljedica zaraze koronavirusom, preminuo ministar Salko Bukvarević, a potom je i ministar Aljoša Čampara napustio SDA.

Bakir Izetbegović se tek tada trznuo te je na neustavan način pokušao provući imenovanja novih ministara u Vladu kojoj je istekao mandat. Međutim, nakon otpora opozicije, odustao je od tih suludih ideja.

Tako se nalazimo u trećoj godini nakon izbora u kojoj nemamo Vladu FBiH koja predstavlja volju građana, u njoj su premijer i zamjenica suočeni s potvrđenim optužnicama za zloupotrebu položaja, nedostaju dva ministra, a četiri ministra SBB-a i Aljoša Čampara su kao taoci u Vladi u kojoj ne žele biti.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio izvještaj o radu Vlade FBiH za 2020. godinu.

Izvještaj je puko lažiranje i kopiranje brojki iz godine u godinu, a jedine prave brojke koje mogu obilježiti rad u 2020. godini jesu 15.000 radnih mjesta manje, više od šest hiljada umrlih od koronavirusa i 17 miliona KM više za plaće i naknade u odnosu na izbornu godinu.

U svim parlamentarnim demokratijama bi, nakon potvrđene optužnice i neusvajanja izvještaja o radu, premijer sam podnio ostavku, ali se to u FBiH neće desiti jer premijer nema osnovnu političku kulturu.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao program rada Vlade FBiH za 2021. godinu, što jasno pokazuje da Vlada FBiH nema podršku Parlamenta, odnosno podršku predstavnika građana FBiH. 

Bez plana

To Vladi nije posebno važno jer ona ne radi prema usvojenim programima, već dan za danom, bez ikakvog plana i programa.

I ovo bi u normalnim parlamentarnim demokratijama značilo podnošenje ostavke i odlazak premijera, ali sve što Vlada FBiH poručuje jeste “Ja, i?”

Osim što treću godinu nakon izbora nije formirana izvršna vlast, također ni rukovodstvo Parlamenta FBiH nije popunjeno. Naime, vladajuća većina nikada nije imenovala zamjenike predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. To je ružna i neustavna poruka prema zastupnicima iz reda srpskog naroda koji predstavljaju građane FBiH. Zaista mi nije jasno zašto zastupnici i delegati iz reda srpskog naroda šute o tome.

(Autor je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.