PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković: Tibra je ruglo grada koje je dopustila SDA

Recite nam da li možete ikoga naći kao uposlenog gdje NiP ima direktore

A. Čengić

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je u Sarajevu održao pres konferenciju.

- Želim da prvo govorim o nipotizmu. Najviše nam smeta kada nam kažu da smo isti SDA. Imali smo nekoliko vrućih tema. Pozivam SDA da uradi isto što ćemo i mi danas. Poslat ćemo vam, ako želite na kućnu adresu imena naših članova porodica i provjerite da li smo ikoga zaposlili u javni sektor. Otkrijte da li je neko iz predsjedništva NiP-a stranački zaposlen u javnom sektoru - rekao je Konaković.

Najlakši put za zapošljavanje

Kaže da je pravilo u BiH da ako imate stranku, to je najlakši put za zapošljavanja.

- Običaj je da se oni koji ne prođu na listama, budu uhljebljeni. Recite nam da li možete ikoga naći kao uposlenog gdje NiP ima direktore. Govorim i o koalicionim partnerima. Oko 25.000 ima uposlenih u KS. Znam samo jedno ime koje se može dovesti sa zaposlenjem. Ona je bila na javnom konkursu. Napad na temelj NiP-a su spinovi kreirani u kuhinjama. Priču o Ameru Deliću sada niko ne spominje jer je svojim radom opravdao povjerenje. Niko nije ostao uhljebljen, svi su se vratili na svoja radna mjesta ili su na birou. Pozivam još jednom da one koji su o tome pisali, da opet pišu - rekao je Konaković.

Još jednom je pozvao Bakira Izetbegovića da dostavi svoju listu, i da uporede gdje ko radi.

- Dajemo rok od mjesec. Poslije ramazana, da isto urade. Pozivam novinare da pregledaju registre uposlenih. Mi smo svoje donijeli, da vidim hoće li ostali. Dakle, poslije ramazana nam pokažite spiskove, a ko ne pokaže, onda ćemo mi to uraditi - kaže Konaković.

Najavio da ce rasvijetliti najveću aferu o urbanom građenju u Sarajevu.

- Riječ je o naselju Tibra. Na početku ništa nije bilo sporno. Od 2002. imamo priču da nam je neko unakazio grad. Vlasnik firme OKI, a koja je u najbližem krugu predjednika SDA Bakira Izetbegović, a koja 2011. prenosi vlasništvo. Već se 2008. Tibra dobiva regulacioni plan, svi odgovorni su SDA, od načelnika Memića, članovi Vijeća, a koji korekcijom plana, sa pet spratova dolaze do 10, 11 i 12 spratova. Arhitekte znaju da se nikada ne udvostručuje spratnost - rekao je Konaković.

Ističe i da je najinteresantnije, da je 2011. godine samo za tri dana na protokol Općine Ilidža dolazi zahtjev za prenos vlasništva.

Pokazao dokumentaciju

Konaković je na pres konferenciji pokazao i dokumentaciju koja potvrđuje navode koje je iznio.

- Bulevar je nastavak iste priče. Tehnički prijem Tibre vršili su članovi SDA, pojavljuju se rodbinske veze sa zastupnicima. To je predstavljeno kao jedno fino porodično naselje, a onda se redaju spratovi, sa 5 na 13. Korist na svakoj lameli je preko 10 miliona KM. Ukupna vrijednost je 50 miliona - istakao je Konaković.

Najavio je da očekuje dodatne napade na NiP, ali da se neće u mjesecu ramazana previše suprotstavljati.

Više o temi Elmedin Konaković

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na