MOSTAR

Darko Juka dobitnik književne nagrade 'Dubravko Horvatić'

Riječ je o priznanju koje već petnaest godina zaredom dodjeljuje kulturni tjednik Hrvatsko slovo

Juka: Ovogodišnji laureat. Fena

Fena

24.4.2021

Darko Juka iz Mostara dobitnik je književne nagrade "Dubravko Horvatić" za najbolje prozno djelo u 2020. godini.

Riječ je o priznanju koje već petnaest godina zaredom dodjeljuje kulturni tjednik Hrvatsko slovo, a Juki je dodijeljena prva nagrada na najbolju prozu objavljenu u tom časopisu u prošloj godini.

Nagrađena je njegova priča "Tupi je udarac vratio muk u mračnoj šumi". Radi se o ulomku iz knjige "Krikovi sjećanja", objavljene lani u nakladi Matice hrvatske Mostar, u troknjižju zajedno s knjigom pjesama "Teštamentum" i zbirkom kolumni "Jukine crtice".

Juki je umjetnički brončani reljef, u sjedištu Hrvatskoga slova u Zagrebu uručio glavni urednik Hrvatskoga slova i predsjednik ocjenjivačkoga povjerenstva Stjepan Šešelj.

Knjiga "Krikovi sjećanja" nadahnuta je dramatičnim sjećanjima danas ostarjeloga Mostarca, preživjeloga sudionika zbivanja s konca Drugoga svjetskog rata i poraća. Djelo baca novo svjetlo na taj dio povijesnih gibanja, ne ostavljajući čitatelja ravnodušnim prema ijednoj od tada sukobljenih strana.

Ova relativno kratka priča vješto i višedimenzionalno presijeca ljudsko lice i naličje, čovječnost i predatora u čovjekovoj naravi, priopćio je nakladnik.

Darko Juka (Mostar, 1981.) hrvatski je književnik, novinar, kolumnist, kulturni i društveni djelatnik.

Za rad na kulturnom planu Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu "Vjekoslav Šutej" i Veliku povelju zahvalnosti Matice hrvatske Mostar za promociju i afirmaciju kulture u Gradu na Neretvi. Živi i djeluje u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.