10.530 DOZA

Danas stiže prvi kontingent vakcina iz EU

Isporuka redovnih tranši, kako je najavljeno, će se nastaviti do kraja avgusta

Stiže prvi kontigent vakcina od EU. Arhiva

Piše: A. K.

4.5.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) danas će na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu izvršiti primopredaju prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Bosna i Hercegovina bi putem ovog evropskog mehanizma u prvom kontingentu nabavke trebala dobiti 10.530 Pfizerovih vakcina.

Evropski komesar za susjedstvo proširenje Oliver Varhelji je naglasio kako donacijama vakcina Evropska unija šalje poruku podrške svim državama zapadnog Balkana, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije najavljeno da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu najavljena je upravo u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.