DIPLOMATSKA VRTEŠKA

Bivši šef američke kancelarije u Banjoj Luci dolazi umjesto Palmera?

Špekuliše se da je Gabrijel Eskobar, koji je trenutno "na službi" u Beogradu, jedan od kandidata za "nasljednika" Metjua Palmera na visokoj poziciji u Stejt departmentu

Palmer i Eskobar. Avaz

Ad. A. / Alo.rs

28.8.2021

U diplomatskim krugovima u Vašingtonu se uveliko špekuliše da je Gabrijel Eskobar, koji je trenutno "na službi" u Beogradu, jedan od kandidata za "nasljednika" Metjua Palmera na visokoj poziciji u Stejt departmentu, piše „Alo“.



Izvor iz Vašingtona

Kako se navodi, ukoliko Eskobar preuzme posao zamjenika pomoćnika državnog sekretara, koji Palmer već duže vrijeme obavlja u Stejt departmentu, to će podrazumjevati da će postati i novi specijalni predstavnik Amerike za Zapadni Balkan, odnosno da će biti uključen u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor iz Vašingtona objašnjava da Eskobar "poznaje situaciju na Zapadnom Balkanu kao svoj džep, možda i bolje od Palmera, koji se smatra izuzetnim stručnjakom za ovaj region", te da ima "diplomatski staž na kojem bi mu mnogi pozavidjeli".

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Eskobar je imenovan za zamjenika ambasadora u Beogradu u avgustu 2019, gdje je obavljao dužnosti otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija.

Prethodno je kao viši savjetnik ambasadora bio zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, gdje je tokom većine mandata obavljao funkciju zamjenika ambasadora.


Bogata karijera

Na "spisku" njegovih prethodnih dužnosti nalaze se i sljedeće funkcije: koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta u periodu 2017 -2018, zamjenik ambasadora u Američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji u periodu 2014-2017, generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu u periodu 2013-2014, vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku u periodu 2009-2010.

U periodu 1998-2001, Eskobar je imao četiri uzastopna mandata na Zapadnom Balkanu, uključujući poziciju šefa kabineta u kancelariji visokog predstavnika u Banjoj Luci, šefa Kancelarije američke ambasade u tom gradu, zamjenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa Političkog odjeljenja u Beogradu, odmah nakon ponovnog otvaranja Ambasade 2001. godine.

U Birou za evropska pitanja, obavljao je funkcije savjetnika za politička i ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Lisabonu, zamjenika političkog savjetnika u Rimu, službenika za političko-vojna pitanja u Pragu, i vice konzula u Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.