ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Okružni sud Banja Luka: Gajić ostaje u pritvoru

Stevanović je izjavio novinarima da je ročište bilo sadržajno i da je tužilac proširio istragu, koja se tiče bolnice u Doboju

Zeljković prilikom hapšenja. Avaz

Srna

14.10.2021

U Okružnom sudu u Banja Luci završeno je ročište na kojem je razmatran prijedlog za produženje pritvora bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostaloj trojici osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i nezakonite radnje u postupcima javne nabavke koje je sprovodio Institut.

Advokat Miloš Stevanović vjeruje da će Sud danas donijeti odluku, nakon što je održano ročište Zeljkoviću, vlasniku turističke agencije "Travel for fan" Saši Markoviću, direktoru firme "Promeding" Draganu Dubravcu i direktoru firme "Prokontrol" Slavku Bojiću, koje je trajalo gotovo četiri sata.

Stevanović je izjavio novinarima da je ročište bilo sadržajno i da je tužilac proširio istragu, koja se tiče bolnice u Doboju.

On je istakao da ima više od 500-600 dokaza i da se "to usložnjava", ali da vjeruje da će oni biti oslobođeni.

"Predložili smo da se svi optuženi brane na način da budu kod svojih kuća i da im se zabrani kontakt sa drugim svjedocima", naveo je Stevanović, koji je Bojićev i Markovićev advokat.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo zastupa tezu da niko nije smio da zaključuje ugovore o konzorcijumu i da je trebalo da se raspisuju klasične javne nabavke, dok tužilac zastupa i tezu da niko nije nabavljao opremu iz Kine, nego da je ta oprema kupovana po BiH.

On je dodao da je prijedlog za određivanje pritvora na 158 strana.

Stevanović je rekao da Tužilaštvo BiH već ima predmet koji se tiče optuženih Zeljkovića i Markovića.

Činjenica je, kaže, da je Sud BiH prošle godine donio privremene mjere, blokirao imovinu Saše Markovića "Travel for fan", a u istom tom predmetu osumnjičen je Zeljković, pa je sudija izvjestilac Pane Gavrić danas postavio tužiocu pitanje šta se dešava sa tim predmetom, jer ne može u isto vrijeme u jednoj istoj državi da postoje dvije istrage pred dva različita suda.

"Mi insistiramo da to nastavi dalje da se vodi pred Sudom BiH. Sud BiH nije smatrao cjelishodnim da bilo ko ide u pritvor", rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje optuženog Bojića je kritično. "Smršao je nekoliko kilograma. NJemu se rak pogoršava, država trenutno plaća 20.000 KM njegovo liječenje u pritvoru", rekao je Stevanović.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj Mladen Gajić, koji se sumnjiči da je banjalučkom preduzeću "Travel for fan" pribavio znatnu imovinsku korist na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, ostaje u pritvoru.

Odbijena je žalba njegovog advokata.

"Postupajuće vijeće Okružnog sud u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, je odlučujući o žalbi branioca osumnjičenog M. G. izjavljenoj protiv rješenja sudije za prethodni postupak ovog suda donijelo rješenje kojim je navedena žalba odbijena kao neosnovana", naveli su iz Okružnog suda


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.