FEDERALNI PARLAMENT

Sjednica Predstavničkog doma: Na dnevnom redu i Dokument okvirnog Budžeta FBiH za period 2022-2024. godina

Također će biti prezentiran i Kvartalni izvještaj o dugu Q2/2021

Sjednica zakazana za 10 sati. arhiv

Piše: L. Memčić

27.10.2021

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta zakazana je za danas u 10 sati, a na dnevnom redu. između ostalog, naći će se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osiguranju, po skraćenom postupku.



Period za primjenu

Kao osnovni razlozi za donošenje zakona su koji su navedeni u obrazloženju navode se:

- S obzirom da odgoda primjene odredbi u Zakonu koje se odnose na poslovanje društava za osiguranje i reosiguranje sa sjedištem izvan Bosne i Hercegovine ističe početkom naredne godine potrebno je dodatno produžiti period za primjenu istih uvažavajući praksu u zemljama u okruženju, kada su odredbe o poslovanju stranih društava putem osnivanja podružnica primjenjuju nakon ulaska te zemlje u članstvo EU. Isto tako u zemljama članicama EU nije dozvoljeno poslovanje društava sa sjedištem izvan EU putem podružnica u EU do ulaska te zemlje u članstvo EU.

Harmoniziranje propisa

Predložena izmjena predstavlja nastavak harmoniziranja propisa o osiguranju u cilju održavanja stabilnosti i razvoja jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH, posebno uvažavajući pravila pisanja propisa u Federaciji u kojima odredbe koje propisuju početak primjene navedenih odredbi moraju biti odredive, a u propisu Republike Srpske je definirano da se primjena odgađa do ulaska BiH u EU - navedeno je u obrazloženju.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Etičkog kodeksa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kao i Dokument okvirnog Budžeta Federacije BiH za period 2022.-2024. godina.

Također će biti prezentiran i Kvartalni izvještaj o dugu Q2/2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.