PREŽIVIO GENOCID

Hasan Nuhanović poslao poruku Miloradu Dodiku

Na kraju je poslao poruku i građanima Bosne i Hercegovine

Nuhanović ogorčen na ponašanje Dodika: Svoju ratnu priču ispričao je u dvije knjige. Avaz

L. K. P.

30.10.2021

Prema knjizi Hasana Nuhanovića, koji je preživio genocid u Srebrenici i tokom agresije bio prevodilac u bazi UN-a u Potočarima, napravljen je scenarij za film "Quo vadis, Aida" rediteljice Jasmile Žbanić.

Nuhanović, koji je prošao srebreničku golgotu, svoju priču ispričao je u dvije knjige, opisujući kako je njegova porodica, bježeći iz Vlasenice, stigla u Srebrenicu.

Čovjek kojem su u genocidu ubijeni roditelji i mlađi brat i koji je postao jednim od simbola borbe za pravdu na svom Facebook profilu poslao je jasnu poruku Miloradu Dodiku, a povodom zveckanja oružjem i prijetnji koje se svakodnevno plasiraju.


- Ovo sto pišem jeste u afektu, i sve uzmite sa rezervom, ali ja sam spreman dati život sutra i danas za Bosnu i Hercegovinu. Bježo sam od srpske vojske od 1992. do 1995. i uspio sam pobjeći i ostao sam živ. Lahko je ovo pisati, a nije lahko umrijeti. Nisam najsposobniji, ali ako dođe u pitanje država u kojoj se nakon genocida rodila moja kćerka, koja nosi ime moje matere koju su ubili pripadnici vojske i policije Republike Srpske 1995. godine, ja sam tu. Da ona ima budućnost. Na raspolaganju sam svakoj formaciji za mobilizaciju", napisao je Nuhanović.

Iritiran životom pod stalnim prijetnjama, poručio je:

- J... se Milorade Dodiku. F... y.. Milorad Dodik. Ni jedan život srpski, hrvatski i bošnjacki neka ne bude izgubljen uzalud. Ali moj evo odmah sad. J... se Milorade".

Pozivam sve građane BiH, Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale, da hladne glave razmišljaju svih narednih dana, sedmica i mjeseci i da ništa ne pišu i ne razmišljaju u ovom smislu. Ali, ja se prvi stavljam na raspolaganje da moja kćerka ne bi imala sudbinu moje majke, oca i brata. J... se Milorade - poručio je Nuhanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.