VELIKA DONACIJA

NATO o helikopterima: SAD zdušno podržavaju OS BiH

Ovo predstavlja ogroman iskorak u tehnologiji i sposobnosti u poređenju s Huey helikopterima kojima Oružane snage BiH trenutno raspolažu, poručio je Folkestad

Piše: A. Č.

4.12.2021

Ogroman iskorak u tehnologiji i sposobnosti. NATO

NATO Štab Sarajevo ponosan je što može svjedočiti dolasku helikoptera Huey II, izjavio je komandant Štaba, brigadni general Erik Folkestad (Eric).

- Ovo predstavlja ogroman iskorak u tehnologiji i sposobnosti u poređenju s Huey helikopterima kojima Oružane snage (OS) BiH trenutno raspolažu. Spremnici za gorivo za letenje na većim udaljenostima, modernizovana avionika, sposobnost glasovne komunikacije. Dakle, helikopteri koji su upravo sada iza mene imaju izuzetne sposobnosti - poručio je Folkestad.

Naglašava da su, iz perspektive NATO-a, SAD zemlja koja zdušno podržava OSBiH, i to je tek još jedan primjer kako NATO članica realizira veliku donaciju, a to je nešto što s NATO saveznicima viđamo iz godine u godinu.

- Desetine miliona dolara koji pristižu da podrže lokalnu ekonomiju, da dodaju nove sposobnosti OSBiH. Sve u svemu, danas je jedan sjajan dan", zaključio je Folkestad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.