SAOPĆENJE

Zenička inicijativa: SDA plaćenim prilozima pokušava utjecati na pravosuđe

Emitirati pristrasan i jednostran prilog o živom predmetu na Kantonalnom sudu u Zenici, ništa je drugo nego još jedna plaćena predstava kadrova SDA za javnost i predstavlja najdirektniji utjecaj na pravosuđe, navodi se

Gradonačelnik Zenice Fuad Kausmović. Arhiv

N. Aj.

8.12.2021

Iz "Zeničke inicijative Kasumović Fuad" upućenoje saopćenje za javnost koje se tiče hapšenja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Da su BHT i Federalna TV sve samo ne javni servisi, na šta je upozoravao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, najbolje dokazuje sinoć emitirani prilog na Federalnoj TV tokom “Mreže”.

Jednostrani, pristrasan, prilog o “Zenicatransu” samo je jedan u nizu direktnog utjecaja na pravosuđe u medijskoj kampanji koju je zenička SDA pokrenula nakon određivanja jednomjesečnog pritvora gradonačelniku Zenice jer je štitio interese državne imovine, dok je njihov federalni premijer Fadil Novalić na slobodi, a tereti se za najveću poslijeratnu aferu i pljačku države - aferu “Respiratori”.


Da je FTV odavno pogazio sve novinarske standarde nepristranosti i objektivnosti govori činjenica da u prilogu objavljenom sinoć nisu emitirali izjavu nijednog sugovornika “druge strane”, nego su o slučaju “Zenicatransa” govorili propali političari A-SDA, koji su gradonačelnika na sjednicama vijeća gađali fasciklima, i SDA.

Zanimljivo, tema ovog priloga nije bio period poslovanja odnosno potkradanja “Zenicatransa” u periodu vladavine SDA kada je ovo preduzeće i krenulo ići u propast. “Slučajno” se kao sagovornik našao i Nezir Pivić, predsjednik zeničke SDA i poniženi kandidat za gradonačelnika na proteklim izborima, kod kojeg je sudija Ramo Ljevaković koji je gradonačelniku odredio pritvor jer Tužilaštvo nije uradilo svoj posao na vrijeme branio doktorat, a koji sve vrijeme u marketinškim medijskim nastupima poziva da se ne vrši pritisak na pravosuđe.


Emitirati pristrasan i jednostran prilog o živom predmetu na Kantonalnom sudu u Zenici, ništa je drugo nego još jedna plaćena predstava kadrova SDA za javnost i predstavlja najdirektniji utjecaj na pravosuđe. Simptomatično, svaka podrška brojnih građana BiH, političara od lokalnog do državnog nivoa, pa i najvećih imena iz svijeta advokature upućena proteklih dana zeničkom gradonačelniku, svjesni da se radi o političko-pravosudnom iživljavanju i dvostrukim aršinima, zenička SDA okarakterisala je pritiskom na pravosuđe.

Dok građani, javne ličnosti, političari i advokati samoinicijativno daju podršku i ukazuju na nejednako postupanje u predmetima poput afera “Respiratori”, “Diploma”, “Zenicatrans”, SDA plaćenim prilozima svjesno pokušava utjecati na pravosuđe u koje su, upravo zbog takvih, građani naše zemlje odavno izgubili povjerenje. Standardni su to aršini propale SDA - da jedno misle, drugo govore, a treće rade. U međuvremenu, sve one koji su im prijetnja po izborni rezultat, spektakularnim akcijama, hapse i šalju u pritvor koristeći za to one koji su do jučer ispred njih stjecali akademska zvanja - zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.