REAKCIJE

Enver Kazaz za "Avaz": Izetbegović optimističan, Čović pesimističan

Očigledno je da se u Bosni i Hercegovini etnonacionalizam ponaša tako da uvijek ima maksimalističke ciljeve - poručio je

Enver Kazaz. Avaz

Piše: S. Spahić

31.1.2022

Očigledno je da su pregovori propali i da političke partije koje su u njima učestvovale nemaju mogućnosti da postignu kompromis. Osim toga, očigledno je i da se u Bosni i Hercegovini etnonacionalizam ponaša tako da uvijek ima maksimalističke ciljeve - rekao je za portal „Avaza“ Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, komentirajući okončanje neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

Kazaz smatra da je problem pregovora u Neumu to što se ne zna o kakvim modelima izmjena se radilo, budući da su izjave političkih zvaničnika, prema njegovim riječima, šture i poprilično nejasne.


Blokada izbora je vrlo moguća

- Mi ne znamo koja su rješenja Izbornog zakona bila u igri. Šta su ta rješenja tačno podrazumijevala to je samo u glavama političara koji su učestvovali u pregovorima, ne i u javnosti, pa su pregovori poprilično netransparentni, za razliku od onih koji su trebali da se odvijaju u institucijama sistema - kazao je.

On smatra da se prava kriza tek sad otvara.

- Izetbegovićev optimizam je pretjeran, a vidjet ćemo koji su sve Čovićevi potezi. Ne bih se iznenadio da se odluči za blokadu izbora i u savezu sa Miloradom Dodikom ostvari neki novi scenario podrivanja državnih institucija. Čeka nas vrlo neizvjestan period i vrlo vjerovatno velika kriza u kojoj će se BiH destruirati - poručio je.

Lažu obojica

Kazaz je prokomentirao i kontradiktorne izjave nakon pregovora.

- Prema Čovićevim riječima neće biti ništa od nastavka pregovora, prema Izetbegovićevim izjavama dogovor samo što nije donesen. Sjetimo se, Čović nas je u slično ubjeđivao više godina unazad, a Izetbegović nas sad ubjeđuje da je moguć sporazum oko Izbornog zakona. Tu se ne zna ko laže, Izetbegović ili Čović, a čini se da strasno lažu obojica - zaključio je Kazaz.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.