REAKCIJE

Salih Fočo za "Avaz": Predstavnici RS-a su morali biti uključeni u pregovore

Za izborne reforme je potreban konsenzus, jer je za provedbu potrebna veća demokratska tolerancija, veće pravo birača koji su danas potpuno anatemisani - rekao je

Salih Fočo. Avaz

Piše: S. Spahić

31.1.2022

Izmjena Izbornog zakona nije prioritet u Bosni i Hercegovini, nego je to blokada institucija koje su paralizirane više od šest mjeseci i ne nazire se kraj toj blokadi. Izborne reforme su demokratski proces u jednoj normalnijoj političkoj situaciji i u poziciji kada je uređenija država, kaže za portal “Avaza” prof. dr. Salih Fočo, ugledni bh. sociolog, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

- Za izborne reforme je potreban konsenzus, jer je za provedbu potrebna veća demokratska tolerancija, veće pravo birača koji su danas potpuno anatemisani i oni samo služe da legitimiraju politike koje urušavaju BiH, a ne koje služe za promjene - navodi on.


Potrebna saglasnost svih aktera

Mišljenja je da je pogrešno što predstavnici RS-a nisu bili uključeni pregovore.

- Jedna strana je potpuno autirana, a to su predstavnici RS-a, što je pogrešno, jer za ovakvu reformu bi trebalo tražiti saglasnost svih političkih aktera, bez obzira da li su vlast ili opozicija, bez obzira da li su iz FBiH ili RS-a. Mislim da su zbog toga ovi pregovori unaprijed bili osuđeni na propast - poručio je.

Fočo smatra da su pregovori bili ustupak Dodiku da bi se skrenula pažnja evropske i svjetske javnosti sa njega i blokade institucija.


Predstava za javnost

- Nacionalnim strankama HDZ-u i SDA odgovara pozicija koju danas imaju, iako se nominalno zalažu za izmjenu Izbornog zakona. U suštini oni ne žele dogovor, iako siju optimizam da su reforme blizu - rekao je.

Smatra da je Izetbegovićev optimizam na konferenciji za medije predstava za javnost, a naročito za međunarodnu javnost.

- Nacionalne političke stranke su dio vlasti od rata, one su kreirale ovakvu političku i zakonodavnu atmosferu i njima radikalizacija stanja doprinosi u situaciji kada se približavaju izbori, jer oni svake izbore pobjeđuju na strahu i pojačanim nacionalnim tenzijama, što izbore pretvora u nacionalni popis stanovništva- zaključio je Fočo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.