SJEĆANJE NA HEROJE

Bio je to jedan od najtežih dana u odbrani Goražda

Tokom akcije izvlačenja tijela saboraca, poginuli su načelnik štaba 43. drinske udarne brigade, Ferid Dizdarević i njegovi borci Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajre Kostić

Piše: A. Bajramović

13.2.2022

Goražde: Sjećanje na heroje - Avaz
Goražde: Sjećanje na heroje - Avaz
Goražde: Sjećanje na heroje - Avaz
Goražde: Sjećanje na heroje - Avaz
Goražde: Sjećanje na heroje - Avaz
+1

Članovi porodica, preživjeli saborci, delegacije Oružanih snaga, boračkih udruženja, BPK i Grada Goražda položile su cvijeće na mezarjima Kolijevke i Glamoč, te proučili fatihu kraj nišana heroja, načelnika štaba 43. drinske udarne brigade, Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca Murisa Džananovića, Amira Pašića, Sabahudina Terovića, Salema Omerovića, Nijaza Karovića i Bajre Kostića. 

Oni su poginuli 10. februara 1994. godine u blizini sela Kusjevrani kod Čajniča, prilikom pokušaja da iz minskog polja izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, stradalih noć ranije u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja. 

Sastanak u minskom polju

Čolak: Humana akcija. Al.B.

- Bili smo u humanoj akciji izvlačenja dvojice naših poginulih saboraca i mislim da je to najveća ljudska vrijednost. Neko je poslije zapisao da je to bio sastanak u minskom polju. 22 pripadnika naše jedinice se sastalo u nekih dvadesetak kvadrata. Nije to najteži dan samo pripadnicima 43. drinske udarne brigade, već i svih branilaca Goražda. Mnogo je ljudi poginulo te noći, a sama činjenica da su među njima bili i četiri Zlatna ljiljana mnogo govori - kazao nam je Vesaf Čolak Tafo, zamjenik komandanta bataljona i jedan od samo dvojice boraca koji tokom akcije nije poginuo ili ranjen

Tokom akcije aktivirano je kombinirano minsko polje, nakon čega su uslijedile detonacije u intervalima. Elvir Hadžiahmetović Pela noć u blizini Kusjevrana nikada neće zaboraviti.


Na dva metra od komandanta

Hadziahmetovic kraj mezara komandanta. Al.B.

- Bio sam na samo dva metra od rahmetli komandanta Dizdarevića. Sjećam se njegovih riječi: “Meni više čizme neće trebati”, a noge su mu u vazduh do koljena otišle. To je momenat koji će mi ostati dok sam živ, da se sjećam toga. Ja sam ranjen tada, ali možda me je smrti spasio jedan od momaka koji je poginuo. On je pao na mene i on me je zaštitio – sjeća se Hadžiahmetović.

Izvlačenje tijela devet poginulih heroja i ranjenih saboraca iz neprijateljske teritorije, trajalo je do kasno u noć. Akcija pripadnika 43. DUB ARBiH, koji poginule saborce nisu željeli ostaviti, pamti se kao jedno od najsnažnijih svjedočanstava o hrabrosti i spremnosti branitelja Goražda da jedni za druge daju svoj život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.