GENERALNI SEKRETAR HNS-A

Merdžo: Razmišljamo da se Ljubić obrati Evropskom sudu za ljudska prava

Ako procesi u BiH krenu u smjeru gdje bi bilo izvjesno da će doći do implementacije odluke Ustavnog suda BiH, vjerojatno bi to bilo nepotrebno, rekao je

Josip Merdžo. Arhiva

H. J. I.

13.2.2022

Josip Merdžo, generalni sekretar Hrvatskog narodnog sabora BiH, iznio je sinoć u Dnevniku RTV HB prijedlog da se Ljubić, obrati Evropskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić nije provedena.

- Razmišljalo se o tome da se hrvatska strana, odnosno neko, npr. gospodin Ljubić, obrati Europskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH (predmet Ljubić; U 23/14 op. hms) nije provedena - rekao je Merdžo, na što je urednik Dnevnika Tihomir Šutalo napomenuo da je to slično kao u slučaju apelacije Irme Baralija vezano za izbore u Mostaru.


Izbori u Mostaru

Merdžo kaže da se radi o apsolutno istom odnosu.

- Gospođa Baralija obratila se Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što nije bila implementirana odluka Ustavnog suda BiH o izborima za Mostar. Ovdje imamo pravno istu situaciju. Dakle obratiti se Evropskom sudu jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH za Dom naroda - rekao je Merdžo.


Realizacija presude Ljubić

Upitan da li se može očekivati da će Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, uistinu pokrenuti takvo što, Merdžo najavljuje razgovor o toj temi sljedećih dana.

- Nije isključeno da se to dogodi. Međutim, ako procesi u BiH krenu u smjeru gdje bi bilo izvjesno da će doći do implementacije odluke Ustavnog suda BiH, vjerojatno bi to bilo nepotrebno, Ali, govorim da je i ovo jedan od alata kojom bi se mogla pojačati aktivnost na realizaciji presude Ljubić - rekao je Merdžo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.