USVOJEN BUDŽET

Premijer Mustafa Ružnić za “Avaz”: SDA i Laburisti Fikreta Abdića protiv deblokade USK

U krizama i vanrednim stanjima svako od nas, kako pojedinci tako i grupacije, pokazuju svoje pravo lice

Ružnić: Planirana sredstva i za Dom zdravlja. Avaz

Piše: A. Bajramović

16.2.2022

Skupština Unsko-sanskog kantonausvojila je budžet i tako prekinula finansijsku blokadu, koja je paralizirala ovaj kanton i prijetila da ozbiljno ugrozi egzistenciju uposlenih i ostalih koji ovise od isplata iz budžeta. 

Kako bi se omogućilo usvajanje budžeta organizirana je online sjednica, na kojoj je mogućnost da učestvuje i glasa dobio i Anel Šahinović (SDP), koji se nalazi na liječenju u Turskoj, pa je s njegovim glasom osigurana većina. Poslanici SDA i Laburističke stranke Fikreta Abdića ostali su ujedinjeni do kraja.

- Jasno se vidjelo da su SDA i Laburisti Fikreta Abdića zajedno glasali protiv deblokade USK – kazao je za “Avaz” premijer USK Mustafa Ružnić.

Budžet USK za 2022. godinu iznosi oko 281,7 miliona KM. Usvojen je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji je ključan za isplate zdravstvenim radnicima, te Finansijski plan Službe za zapošljavanje USK.


Planirana sredstva

- Budžetom je predviđeno 10 miliona KM za sudska potraživanja po osnovu radno – pravnih sporova iz 2007. i 2008. godine, za koje smo godišnje izdvajali 1,5 do 2,5 miliona godišnje, a sada smo odlučili da taj iznos bude veći. Planirana su sredstva za isplatu plaća za sve budžetske korisnike sa osnovicom od 320 KM. U budžetu je 8 miliona podsticaja za poljoprivredu, 6 miliona za privredu, 4 miliona za boračke naknade, 4,5 miliona za školsku infrastrukturu, 3 miliona za novu zgradu Doma zdravlja Bihać, 4 miliona za Kantonalnu bolnicu “Irfan Ljubijankić”, te milion KM za digitalizaciju obrazovanja. Budžetom su planirana i sredstva od 2,2 miliona KM za majke porodilje, 1,5 miliona za isplatu dječijeg doplatka, te 1,2 miliona KM za sport, a nabavićemo i određene količine oružja i vozila za MUP – kazao nam je Ružnić.

Politički napadi

Ružnić ističe da su mandat aktuelne Vlade, uprkos propagandi, obilježile tri stvari.

- Istinski i stalni rad, kontinuiran i otvoren kontakt s građanima i rezultati koje smo počeli nizati. Ovo nisu floskule, već argumentirane i dokazane činjenice i mi na tim temeljima nastavljamo raditi. Što se političkih napada tiče, njih će sigurno biti još jer je izborna godina. No, u krizama i vanrednim stanjima svako od nas, kako pojedinci tako i grupacije, pokazuju svoje pravo lice pa i na taj period gledam kao na još jedno vrijeme u kojem ćemo više naučiti jedni o drugima, podići standarde u radu, takmičiti se u dobru. Vjerujem da će svi oni koji se natječu za političko liderstvo u USK slijediti iste principe i da ćemo zajedno postići puno pozitivnog za građane koji su nam i dali svoje povjerenje – istakao je Ružnić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.