OTVORENO PISMO

Dr. Cerić piše čečenskom vođi Kadirovu: Razočaran sam

Dva puta sam posjetio Čečeniju, tom prilikom sam vam poklonio srebrenički cvijet sjećanja na srpski genocid nad mojim narodom u Bosni, napisao je Cerić

Cerić: Dva puta sam posjetio Čečeniju. Arhiv

A. Č.

26.2.2022

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) dr. Mustafa ef. Cerić uputio je otvoreno pismo čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, bliskom savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon početka invazije na Ukrajinu, a u kojoj učestvuju i čečenski borci.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

- Poštovani Kadirov,

Dva puta sam posjetio Čečeniju. Prvi puta u martu 2019. god. u organizaciji Svjetske muslimanske lige - Rabite i Muftijstva čečenskog povodom konferencije: "Islam - poruka milosti i mira".

Tom priliko sam vam poklonio srebrenički cvijet sjećanja na srpski genocid nad mojim narodom u Bosni.

Drugi puta sam posjetio Grozni u organizaciji Europskog Muslimanskog Foruma povodom vaše inauguracije za četvrti mandat na čelu Čečenske Republike.

Imao sam čast da tim povodom održim hutbu u veleljepnoj centralnoj džamiji u Groznom pred velikim brojem ponosnih čečenskih muslimana među kojima je bilo i stotinjak čečenskih policijskih kadeta.

Tiče se svakog muslimana

Bio sam impresioniran koliko se grad Grozni infrastrukturno i kulturno razvio u međuvremenu. Tu moju impresije podijelio sam s bosanskom javnošću, rizikujući da ju neki neće skroz shvatiti i prihvatiti. I danas stojim iza moje impresije o Čečeniji, koju sam tom prilikom javno izrekao.

Međutim, gospodine Kadirov, onoliko koliko sam bio impresioniran čečenskim postratnim oporavkom uz pomoć Moskve, toliko sam danas razočaran čečenskom napadnom demonstracijom podrške Moskvi, odnosno Vladimiru Putinu, za njegov vojni napad na Ukrajinu.

Nemam namjeru da vam držim propovijed o vašim osobnim i političkim odnosom s Moskvom, ali imam prava da kažem da se pohod čečenskih vojnika uz simbol ezana i namaza tiče svakog muslimana, posebno muslimana Bošnjaka, koji su u Srebrenici preživjeli srpski genocid, kojeg Vladimir Putim negira unatoč punopravnim presudama na međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Simbol, posebno vjerski, posebno islamski simbol u kriznim okolnostima, je snažniji od svake riječi.


Najstrašnija prijetnja

Mislio sam, gospodine Kadirov, da će moj bošnjački-muslimanski narod imati u vama siguran štit od nastavka antibosanske zločinačke srpske politike, koju Vladimir Putin jednostrano podržava u Bosni i Hercegovini.

Umjesto toga vaša otvorena podrška Putinovoj vojnoj agresiji na Ukrajinu dodatno je unijela strah kod mog naroda zato što Milorad Dodik prijeti Bosni ruskom intervencijom iz istog razloga zbog kojeg je Putin zaprijetio i vojno napao Ukrajinu, a to je članstvo u NATO.

Nedavno je ruski ambasador Igor Kalabuhov po dolasku u Sarajevu, ničim izazvan, javno zaprijetio da bi članstvo nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine bio neprijateljski čin prema Ruskoj Federaciji.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, ova prijetnja ruskog ambasadora u Sarajevu ne doživljava se više kao diplomatski lapsus, već kao ozbiljna ruska prijetnja u korist srpske politike, koja je odgovorna za genocid nad mojim narodom.

Želim da znate, gospodine Kadirov, da je to najstrašnija prijetnja, koju je Bosna ikad čula od jednog ambasadora.

Zbog toga, hoću da znadete da zvuk ratnih sirena, let ruskih ciljanih i nasumičnih projektila, granatiranje, krv i suze Ukrajinaca na ulicama i u podrumima te suze ukrajinske djece dok se rastaju od svojih roditelja u Kijevu bude kod nas u Bosni gorka i mračna sjećanje na 1425 dana i noći opsade grada Sarajeva, opsade koja je trajala tri puta duže od opsade Staljin grada.


Odmah i bezuvjetno zaustaviti vojnu invaziju na Ukrajinu

Stoga, zbog moje savjesti, koja je jača od moga srca, moram vam, gospodine Kadirov, jasno i nedvosmisleno kazati da je svaka podrška, a posebno vojna, Vladimiru Putinu u njegovom zločinačkom pohodu pod isprikom denacifikacije Ukrajine zločin protiv čovječnosti.

Nije moguće zamisliti Vladimira Zelinskog, sina židovskih roditelja, kao nacistu, koji treba da se izvinjava Vladimiru Putinu što brani svoju zemlju od ruske ničim izazvane agresije.

Naprotiv, ja pozivam Vladimira Putina da odmah i bezuvjetno zaustavi vojnu invaziju na Ukrajinu te da se ispriča Vladimiru Zelinskom i ukrajinskom narodu za nanesenu im duševnu i fizičku bol i patnju od posljedica ruskog ciljanog i nasumičnog vojnog granatiranja širom Ukrajine.

A vas, gospodine Kadirov, pozivam u ime muslimana, posebno Bošnjaka muslimana u Bosni, da odustanete od podrške Vladimiru Putinu, koji nije dobar čovjek.

Vladimir Putin ne zaslužuje vašu pomoć i podršku u njegovom vojnom napadu na Ukrajinu, što je jednako napad na Europu, gdje žive milijuni europskih muslimana u strahu od ruske bezočne i nekontrolirane invazije.

U nadi da će vas ovo pismo zateći u dobrom zdravlju i dobroj volji da moje argumente prihvatite bratski a ne dušmanski, primite izraze mojeg bosanskog selama vama osobno i ponosnom čečenskom narodu.

Bio je i šef službe bezbjednosti u Čečeniji

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike, koja ima autonomiju u sastavu Ruske Federacije. Član je Biroa Vrhovnog savjeta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sin je prvog predsjednika Čečenije u sastavu Rusije, Ahmada Kadirova. Tokom Prvog rata u Čečeniji 1994. učestvovao je u vojnim operacijama protiv snaga Ruske Federacije, dok je tokom Drugog rata u Čečeniji 2000. sa ocem prešao na stranu savezne vlade pod kontrolom Kremlja.

Bio je i šef službe bezbjednosti u Čečeniji, a od 2007. obavlja funkciju predsjednika ove republike, u sastavu Ruske Federacije. Na to mjesto imenovao ga je lično Vladimir Putin.

Od februara 2011, ukazom tadašnjeg predsjednika Rusije, Dmitrija Medvedeva, Kadirov je u čečenskom parlamentu ponovo izabran za predsjednika Čečenije, s tim da mu je titula promijenjena u čečenski lider.

Podržao je rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.