ZASTUPNICA SNSD-A

Novaković-Bursać zasmetalo jer bošnjački političari nisu podržali Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Novaković-Bursać je rekla da je iz uskraćivanja podrške Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid očito da je federalnim političarima problematično da se odreknu kvalifikovanja Republike Srpske kao genocidne tvorevine

Snježana Novaković-Bursać. Arhiv

E. Ć. / Srna

13.3.2022

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać izjavila je da je iz uskraćivanja podrške Prijedlogu zakona o "zabrani zloupotrebe pojma genocid" očito da se ne može postići nikakav kvalitetan dijalog sa bošnjačkim političarima jer oni insistiraju na svojoj viziji BiH.

Novaković-Bursać je rekla da je iz uskraćivanja podrške Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid očito da je federalnim političarima problematično da se odreknu kvalifikovanja Republike Srpske kao genocidne tvorevine. 



Nije bilo razumijevanja

Ona je navela da je tekst zakona sveobuhvatan i da u njemu nijedan historijski događaj, grupa ili teritorijalna jedinica nije stavljena u povoljniji ili manje povoljan položaj.

- Nije bilo razumijevanja. Nama je to bio i nalog Narodne skupštine, ali i iskrena želja da se te neke stvari stave u adekvatne zakonske okvire kako bi se spriječile takve zloupotrebe. Mi ne možemo da postignemo nikakav kvalitetan dijalog sa bošnjačkim političarima jer očito ljudi insistiraju na svojoj viziji BiH - rekla je Novaković-Bursać za Alternativnu televiziju.

Govoreći o činjenici da je Predstavnički dom na prošloj sjednici podržao prijedlog SDS-a, a odbio prijedlog SNSD-a o diferenciranoj stopi PDV-a, ona je navela da to predstavlja podilaženje SDS-u od SDA i grupe stranaka iz Federacije BiH, "da ima čime u javnosti da se hvali".

- Ja skrećem pažnju da će Dom naroda svemu tome morati da da krajnji odgovor i očekujemo i mišljenja Uprave za indirektno oporezivanje. Mislim da je najbitnije da se nešto počne kvalitetno rješavati - poručila je Novaković-Bursać.

Adekvatnije mjere

Govoreći o usvojenom Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, ona je istakla da je bitno da cjelokupna javnost shvati da su akcize ukalkulisane u budžetu Republike Srpske za određene projekte i programe.

- Mi ćemo morati kao značajan faktor koji participira, naši poslanici odnosno delegati, u Domu naroda do te sjednice izvršiti podrobnu analizu i vidjeti koje su mjere prema građanima i privredi adekvatnije. 

Trudit ćemo se da maksimalno moguće izbalansiramo ovaj udar koji očito se dešava na sve građane, a naročito na pojedine grane privrede - rekla je Snježana Novaković Bursać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.