SAOPĆENJE

DKPT: Sigurnost ministra Lučića nije bila ugrožena

U obavljanju svojih dužnosti policijski službenik djeluje na zakonit način te se u svom radu vodi načelima etičnosti i profesionalizma, kažu iz DKPT

Mirsad Vilić, direktor DKPT. AGENCIJE

S. S.

25.4.2022

Nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, uspostavila neposrednu fizičku zaštitu štićene osobe ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića, njegova sigurnost nije bila ugrožena, navode za "Nezavisne novine" iz Direkcije, komentarišući njegovu izjavu da mu je ona bila ugrožena.

Lučić je, podsjećamo, rekao da je poražavajuće što su nadležne istitucije već duže vrijeme pratile i imale informacije o nezakonitim radnjama Miloša Nikolića, jednog od njegova dva pratioca koji je uhapšen u akciji "Dijamant", a o čemu on nije obaviješten.

Rad se zasniva na Ustavu BiH

Kako su rekli iz Direkcije, rad policijskih službenika zasniva se na Ustavu BiH, zakonu i drugim propisima koji se primjenjuju u BiH.

- U obavljanju svojih dužnosti policijski službenik djeluje na zakonit način te se u svom radu vodi načelima etičnosti i profesionalizma. U slučaju da se policijski službenici ne pridržavaju gorenavedenog, čineći nedozvoljene radnje, dovode se u poziciju da se protiv istih pokreću postupci u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti - navode iz Direkcije.

Dodaju da je zahvaljujući operativnoj akciji SIPA jedan policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama.

Dosljednost i profesionalizam

- Nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, uspostavila neposrednu fizičku zaštitu štićene osobe - ministra Miloša Lučića, sigurnost istog nije bila ugrožena. To, između ostalog, potvrđuje i činjenica da su na zahtjev i prijedlog ministra Lučića njegovi pratioci više puta predloženi za pohvalu za svoju odgovornost, dosljednost i profesionalizam u obavljanju svojih zadataka - rekli su nam iz Direkcije.

Kako navode, o nezakonitim radnjama Nikolića, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je pokrenula više disciplinskih postupaka zbog čega je imenovani i suspendovan, te mu je početkom 2022. godine oduzeta službena legitimacija, policijska značka i oružje.

- Još jednom pohvaljujemo rad službenika Tužilaštva BiH i SIPA, koji su profesionalno radili na predmetu 'Dijamant'" i štitili svoja operativna saznanja od drugih lica, kako bi uspješno proveli akciju koja je rezultirala lišenjem slobode više lica - rekli su iz Direkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.