VAŠINGTON

Bisera Turković sastala se sa američkim senatorom

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regiji u kontekstu promijenjenih geopolitičkih okolnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu

Bisera Turković se sastao sa Rodžerom Vikerom. PRESS MVP

S. S.

26.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Vašingtonu sa senatorom Rodžerom Vikerom (Rogerom Wickerom).

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regiji u kontekstu promijenjenih geopolitičkih okolnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom vrlo otvorenog razgovora sa utjecajnim senatorom, koji je godinama bio značajno angažiran u pogledu BiH, razmotrena su najvažnija pitanja funkcioniranja državnih institucija, reformskih procesa i borbe protiv korupcije. Nedvosmisleno je poručeno kako se izbori moraju održati u skladu sa zakonom.

Senator Viker je istakao da Sjedinjene Američke Države imaju kontinuitet konstruktivnog angažmana u Bosni i Hercegovini te da nove okolnosti daju osnov i za pojačanu ulogu zajedno sa evropskim partnerima, a u smislu očuvanja stabilnosti i omogućavanja napretka BiH ka članstvu u EU i NATO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.