PERFORMANS

Puna im kapa: Građani donijeli smeće sa Uborka pred mostarsku Vijećnicu

Naši zahtjevi se konstantno zanemaruju, kaže Hujdur

Danas pred Vijećnicom. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

12.5.2022

Svojevrsnim performansom, donošenjem vreća sa smećem s deponije „Uborak“ pred Gradsku vijećnicu, danas su, uoči sjednice Gradskog vijeća Mostara, članovi Udruženja „Jer nas se tiče“  podsjetili na njihove višegodišnje zahtjeve za rješavanje problema odlaganja otpada na ovoj deponiji.

Povod njihovog okupljanja je bio, kako su naveli, izvještaj o radu gradonačelnika za 2021.godinu koji je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća.

- U njegovom dosadašnjem mandatu građani nisu osjetili pomaka u rješavanju jednog od ključnih problema kao što je deponija Uborak. U izvještaju gradonačelnika deponija je spomenuta samo jednom. Došli smo kako bi pokazali da ništa nije učinjeno do sada. Sve riječi koje su izgovorene su još uvijek laži koje smo i do sada slušali - izjavio je novinarima Fuad Hujdur, predstavnik Udruženja.


Danas pred Vijećnicom. M.Smajkić

Rekao je da su „svjesno donijeli smeće pred njihova vrata“, ali i da će ga skloniti i pokazati nadležnim kako se treba ponašati.

Kazao je da se njihovi zahtjevi konstantno zanemaruju, a to su zatvaranje i sanacija deponije u što kraćem roku, iznalaženje nove lokacije za deponiju te brisanje postojeće iz prostornog plana Grada i Kantona.

Upitan za komentar o tome da su iz Gradske uprave kazali kako im se na putu rješavanja problema deponije ispriječila tužba Udruženja, Hujdur je rekao da je njihova tužba osnovana i da ne predstavlja problem.

- Tužba samo spriječava širenje Uborka i mi je nećemo povući - poručio je Hujdur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.