REAKCIJA IZ MOSKVE

Zaharova: PIC otvoreno varao usvajajući zaključke bez Rusije

Zaharova je naglasila da su odluke Upravnog odbora donesene bez učešća Rusije "nelegitimne i ne mogu predstavljati stav međunarodne zajednice"

Marija Zaharova. Agencije

H. J. I.

10.6.2022

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu zapravo je počinio čin otvorenog varanja usvajanjem saopćenja na sastanku od 7. do 8. juna bez učešća Rusije, rekla je u komentaru u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

- Prvi put u više od 25 godina multilateralnih napora za postkonfliktno rješenje u Bosni i Hercegovini, Rusija, članica Upravnog odbora od njegovog osnivanja, nije pozvana da učestvuje. To je bilo kršenje bez presedana sva postojeća pravila. Štaviše, ostali članovi ovog savjetodavnog tijela i aparata Visokog predstavnika pribjegli su otvorenoj prijevari usvajanjem konačnog saopćenja, a da pritom nisu ni spomenuli našu zemlju - navodi se u poruci.


Zaharova je naglasila da su odluke Upravnog odbora donesene bez učešća Rusije "nelegitimne i ne mogu predstavljati stav međunarodne zajednice".

Ona je optužila pripadnike administrativnog aparata za "flagrantnu i neprihvatljivu samovolju".

- Očigledno imaju problema sa činjenicom da se dio međunarodne zajednice, koju oličava Rusija, drži divergentnih pristupa implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. (Dejtonski sporazum) i tome kakva se situacija razvija u toj zemlji - navela je ona.


Zaharova je naglasila da takva "druženja nekolicine odabranih iza zatvorenih vrata, predstavljena kao zvanične sjednice, nemaju nikakve pravne posljedice za bosanske stranke".

- Dejtonska arhitektura, koja predviđa ravnopravnost tri državotvorna naroda i dvije etničke grupe sa širokim ustavnim ovlaštenjima, ostaje relevantna i uživa našu punu podršku - zaključila je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.