AVAZ NA LICU MJESTA

Pelješki most Neumljanima ne smeta: Mi živimo od Bosne

Most stvarno izgleda super, a drago mi je da će njegovo otvorenje smanjiti gužve ovdje, kaže Kemal Kulović iz Tuzle

Dok traje svečana ceremonija otvorenja Pelješkog mosta, u Neumu skoro uobičajena večer. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

26.7.2022

Dok traje svečana ceremonija otvorenja Pelješkog mosta, u Neumu skoro uobičajena večer. U šetnji, magistralom gdje se tokom turističke sezone bilježe prometni čepovi, zatekli smo brojne turiste, koji, upravo, iz tog razloga pozdravljaju otvorenje mosta koji povezuje teritoriju Hrvatske.


Smanjit će gužve

- Most stvarno izgleda super, a drago mi je da će njegovo otvorenje smanjiti gužve ovdje. Evo i sami vidite kakvo je stanje, baš veliki broj vozila prolazi. Hrvatskoj super, a i nama - kaže nam Kemal Kulović iz okoline Tuzle.


U Neumu uobičajena večer. M. Smajkić

Samir Habibović iz Gračanice ocjenjuje da je završetak Pelješkog mosta i njegovo večerašnje otvorenje pozitivna stvar.

- Spojila Hrvatska svoju teritoriju, a mi svoju otvorenje ceste Stolac - Neum. To samo može olakšati ljudima gužve na granicama i kretanje, uopšte - veli nam on.


Turisti iz Tuzle i Gračanice. M. Smajkić

 Boška i Maru, koji su danas stigli u Neum iz Danske pomalo je iznerviralo "vozilo na vozilu" uz i na trotoaru uz magistralu kroz Neum.

- Znamo da je večeras otvorenje Pelješkog mosta, možda, to smanji ove gužve - kažu oni.


Boška i Maru, koji su danas stigli u Neum iz Danske pomalo je iznerviralo "vozilo na vozilu". M. Smajkić

I, dok većina turističkih radnika u Neumu iznosi da je otvorenje Pelješkog mosta pozitivna priča, ima i onih koji strahuju da će im to ugroziti promet, poput brojnih objekata, upravo, iz magistralu

Međutim, iz restorana "Kap veselja" ne misle tako.


Neće utjecati na Neum

- Neum živi od Bosne. Ne znam da će nam to predstavljati neki problem, nisu to ona nekadašnja vremena, kad se iz Hrvatske dolazilo ovdje kupovati jer im je bilo jeftinije, sad mi idemo kod njih pa kupujemo. Neće to utjecati toliko na Neum, mi živimo do naših ljudi. Most povezuje Hrvatsku, to je tačno, ali ima tu mjesta koja su atraktivna od Stona, Zaton Doli, Orebić i slično i njima baš neće biti zgodno tom tamo stranom preko mosta - kazali su nam vlasnici, porodica Bačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.