KANTON SARAJEVO

Ministarstvo zdravstva KS: Pet osoba dobilo savremene bioničke proteze

Radi se o mioelektrično kontroliranim i višestruko zglobnim ručnim protezama i multiprocesorski kontrolisanom koljenu/protezi

Vranić sa dobitnicima bioničke proteze. VLADA KS

A. Č.

28.11.2022

U okviru pilot projekta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) danas su osobama s invaliditetom dodijeljene savremene bioničke proteze. Uslove za dodjelu ovih proteza, prema Javnom pozivu o dodjeli protetičkih sredstava u svrhu zdravstvenog zbrinjavanje osoba s invaliditetom, ispunilo je pet osoba.

Radi se o mioelektrično kontroliranim i višestruko zglobnim ručnim protezama i multiprocesorski kontrolisanom koljenu/protezi.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je naglasio kako je Ministarstvo prepoznalo potrebu za osnaživanjem projekata koji će unaprijediti kvalitet života osiguranicima, pogotovo kategorijama stanovništva koje su marginalizirane i dobijaju samo ono što im je zakonom određeno.


Prvi put dobio ovakvu protezu

- Izuzetno sam ponosan na ovaj projekt Ministarstva zdravstva i drago mi je da smo došli do njegove realizacije. Nabavkom ovih proteza želimo prekinuti praksu po kojoj se nešto stalno obećava, ali se ne realizira. Drago mi je što su ovi ljudi dobili proteze, želim im da dobro savladaju tehniku rada s njima i što uspješnije ih koriste u svakodnevnom životu - izjavio je Vranić.

Jedan od onih koji su dobili protezu – mikroprocesorski kontrolisano koljeno, Asad Omerović, zahvalio se Ministarstvu zdravstva na čelu s ministrom Vranićem, jer je, kako je rekao, po prvi put dobio ovakvu protezu, koja je standard u drugim državama.

- Ova proteza je nešto što je novo i funkcionalno, a s njom mogu voziti bicikl, mogu planinariti, hodati po 10-15 km. Prvi put sam uzeo dijete u ruke, ne bojeći se da ću pasti, jer samo koljeno na ovoj protezi amortizuje i sprječava klizanje i pad. Prvi put imam nešto novo i pod garancijom - objasnio je.


Planirana sredstva

Damir Vatreš, koji je kao šestogodišnjak izgubio ruku, danas je pojasnio kako mu proteza mnogo znači, za obavljanje radnji i poslova u svakodnevnom životu. Tako npr. kako je rekao, sada može ponijeti više predmeta odjednom, svezati pertle na obući...

Ministarstvo zdravstva KS je predvidjelo sredstva za ovu svrhu u Budžetu KS u iznosu od 500.000 KM, a u budžetu za narednu godinu planirana su nova sredstva za nastavak ovog projekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.