ŠEF DELEGACIJE EU

Satlerova videoporuka nakon kandidatskog statusa: BiH je srce Evrope

Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu. Iskoristimo ga! Vjerujemo u ovu zemlju, poručio je Satler

Satler: Dijelim sreću s građanima zbog kandidatskog statusa. Twitter

E. Ć.

15.12.2022

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) objavio je videoporuku građanima naše zemlje koja je danas dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Dragi građani i građanke Bosne i Hercegovine! Dijelim sa vama sreću što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU!

Ujedinjeni u različitosti je vodilja i temeljna vrijednost EU. Bosna i Hercegovina i EU počivaju na istim temeljima – princip "ujedinjeni u različitosti” je naša zajednička vrijednost, snaga i bogatstvo.

Ova zemlja obiluje energijom i talentom. Bilo gdje da krenete u ovoj zemlji, naići ćete na kulturno naslijeđe i prirodne ljepote, uspjehe u oblasti umjetnosti i sporta, inovacije i tradicije – i najvažnije nepokolebljivi duh - istakao je Satler.


On je naveo da je kandidatski status znak EU da vjeruju u Bosnu i Hercegovinu, te da djele naše nade za bolju budućnost.

- Snažnija zaštita ljudskih prava, više povjerenja, djelotvorna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje.

To je ohrabrenje za sve građane i građanke koji znaju da je put ka EU – put ka boljoj Bosni i Hercegovini. Ali je i poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme koje će donijeti dobro građanima i građankama, a BiH približiti EU.

Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu. Iskoristimo ga! Vjerujemo u ovu zemlju. Zemlju koja je - oduvijek u srcu Evrope - poručio je Satler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.